De fångar barnpubliken med modern dans

Susanne Sigroth-Lambe har haft en spännande stund tillsammans med förskoleklasser och modern dans med interaktiva inslag.

Uppsala kommun 14 november 2019 16:36
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 

Dans

Signal

Claire Parsons Co på Gottsunda dans & teater 

Modern och abstrakt dans för förskolebarn, funkar det? Jovisst, om man som de fyra dansarna i Claire Parsons Co ser till att barnen också får röra sig och att det finns mycket att titta på och fundera över, så går det alldeles utmärkt. En liten snutt med klassisk jonglering och ett par filmer i fonden, där dansarna är filmade i helt andra vinklar och klädda i svart, fungerar också som väckning av fascination. Barnen är intensivt med på vad som sker, trots att föreställningen absolut inte är av det konkret berättande slaget.

Sexåringarna från Eriksskolan i Uppsala som jag delade upplevelsen med på torsdagsförmiddagen, var mestadels med på noterna. Föreställningen är en hel timme lång, men publiken "bjuds upp" flera gånger av dansarna att förflytta sig över scengolvet till nya åskådarplatser. Med fast men vänlig hand slussas vi runt gruppvis på scengolvet och får byta perspektiv, komma längre bort eller närmare dansarna.

Allt är liksom flyttbart i scenrummet, till och med de vita högtalarna rullas omkring på hjul. Musiken är modern elektronisk. Ibland består den av enbart stillsamma ljud, ibland pumpande techno. Just under den sistnämnda är dansen lite häftigare. Några av barnen skrattar lyckligt och börjar imitera dansarnas rörelser. Inte så att det är störande, snarare att det verkar som att de kommunicerar direkt med proffsdansarna. Vilket nog är ett gott betyg till föreställningen.

De fyra dansarna är klädda helt i vitt från topp till tå. En av dem har en ryggsäck med inre belysning! Bara en så´n sak. 

Deras rörelser innehåller både kvalificerade steg, ren akrobatik och igenkänningsbara kroppsuttryck, fullt möjliga att leka fram hemma. 

Föreställningen med den gåtfulla titlen "Signal" ett allkonstverk med poetiska undertoner. Den blir till ett spännande modernistiskt äventyr, inte likt något annat. Danskompaniet experimenterar med själva upplevelsen av konst och tänjer gränserna för hur det "ska" se ut på en dansföreställning. Det kräver förstås ett öppet sinne hos publiken men nog är  det kul – även för vuxna!

Claire Parsons Co är en Stockholmsbaserad dansgrupp som är specialiserad på konst för barn och som har hela världen som arbetsfält.

"Signal" har spelats för skolklasser i Uppsala under veckan  och ges som offentlig föreställning, 16 november, på Gottsunda dans & teater.

Susanne Sigroth-Lambe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

IVA snart fullt – läkare: "En oro"

Uppsala

Fynd tros vara människoben – polisen utreder mord

Uppsala

Studentlägenhet skadades i brand

Uppsala

Ruskigt höstväder väntar: "Ganska ostadigt"

Uppsala

Helgshopparna om nya råden: "Försöker hålla avstånd"

Visa fler