Polen väntar om högerpopulister får makt

Det illiberala Polen är en skam för Europa, skriver Fredrik Federley och Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker för Centerpartiet.

Utrikes 12 oktober 2019 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under söndagen hålls riksdagsval i Polen. Det är här som nästa slag i värderingskampen tar plats. Det ser dock mörkt ut inför valet. Hoppet om förändring och en ny politik är dessvärre inte stor.

Opinionsundersökningarna visar att det styrande regeringspartiet, med det orimliga namnet Fred och rättvisa (PIS), ser ut att vinna en jordskredsseger. 

På bara några få år har Polen gått bakåt. Med en klinisk precision har regeringen sett till att minska friheterna, öka trakasserierna av olika minoriteter och försämra kvinnors rättigheter. Nu är ett politiskt domstolsväsende verklighet.

 

Regeringen har öppnat en häxajakt mot hbtq-personer och proklamerat att vissa områden är ”hbtq-fria. För kvinnor är situationen inte bättre, där regeringspartiet försöker göra en av Europas mest restriktiva abortlagstiftningar ännu striktare. 

 

Även klimatpolitiken påminner om gamla dagar. 80 procent av elen kommer från kolkraftverk och regeringen meddelar att man vägrar sluta bränna kol, trots att EU-regler säger annorlunda.

På område efter område struntar man alltså i EU:s medlemskriterier, men förväntar sig fortfarande att unionen ska fungera som en bank som aldrig slutar ge pengar. 

 

Alla som tycker att invandringskritiska och högerkonservativa partier är ett spännande inslag i politiken borde se på Polen för att få facit. När de kommer till makten blir det alltid likadant.

De inskränkta rättigheterna för kvinnor, utspelen mot homosexuella och nedmonteringen av rättsstaten. En politik som kallar varningarna från klimatforskare för ”domedagsprofetior”.

 

Det är de här krafterna man får om man väljer att rösta på populistpartierna som PIS i Polen. Det är dessa krafter man bekämpar om man stödjer Centerpartiet. Landet bör vara ett avskräckande exempel på vad en högernationalistisk politik leder till i praktiken. 

 

När Polen går till val hoppas vi på att den liberala oppositionen får ett ökat stöd.

Tyvärr ser det ut som att regeringspartiet får en mandatperiod till och den illiberala politiken, som nog är högerpopulisternas drömsamhälle, får fortsätta. Det är en skam för Europa.

Abir Al-Sahlani (C), Europaparlamentariker
Fredrik Federley (C), Europaparlamentariker

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Konflikter, krig & terrorism

Protester på Beiruts gator

Ekonomi, näringsliv & finans

Gruvbolag förstörde historiska platser

Miljö

Tre varmaste juli under de senaste fem åren

Hälsa och sjukvård

Över en miljon bekräftade coronafall i Afrika

Ekonomi, näringsliv & finans

Fortsatt förlust för Uber under coronakrisen

Visa fler