Suverän akrobatik med undertext

Vilka artister! Susanne Sigroth-Lambe har hissnat sig igenom en nycirkusföreställlning som handlar om mer än bara vågade volter.

Uppsala kommun 9 november 2019 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 

Scenkonst

Bloom

Cirkus Cirkör på Uppsala stadsteater

När de fem artisterna gör entré på scenen med den sinnrikt rullande "kärran" går tankarna till Fellinis filmklassiker "La strada". Men om cirkusartisterna i den filmen inte var särskilt lyckliga ihop, så står den här ensemblen för något helt annat. 

Ur deras packning vecklas fram och kopplas ihop en hopfällbar minicirkus med alla de tillbehör en grupp avancerade akrobater kan tänkas behöva. 

Med lekfull och skenbar lätthet gör de fem den ena hissnande konsten efter den andra. Ganska snart sitter publiken vid Uppsala stadsteaters stora scen och säger "aahh" och "ooh" högt, även jag. Inte minst när en av dem hänger en krok i sin hårknut och snurrar i luften, fäst enbart i den. Trots att artisterna ler och gör sina rörelser mjukt, nästan dansant så förstår man, eller till och med känner i kroppen alla de hundratals timmar av träning som ligger bakom varje moment. 

Det finns något mer också. Undertexten i denna helt repliklösa föreställning består av ett samspel mellan de fem, byggt på total uppmärksamhet på varandra och inte minst på tillit. Här finns alltid någon som tar emot, någon som stöder när du klättrar och någon som ser till att trampolinen studsar med tillräcklig kraft för din saltomortal. Allt är vänlighet, samarbete, stöttning och värme, något som blir alltmer sällsynt om man tittar utanför scenens väggar och in i dagens samhällsklimat.

Föreställningen ger förstås prov på en rasande teknisk skicklighet bland de fem, men allt är inte perfekt. En landning efter någon volt kan bli oprecis, dansen och hoppen på lina kan bli aningen vinglig. Just den lilla skrovligheten förstärker känslan av fantasteri när numren verkligen lyckas intill perfektion.

Cirkus Cirkör bildades 1995 av några nycirkusentusiaster med Tilde Björnfors i spetsen. Numera är det namnet på en större organisation med flera scenprojekt och ensembler igång, turneer över hela världen och professionell nycirkusutbildning på programmet. Det har aldrig förekommit några dresserade djur hos Cirkus Cirkör. Däremot skickliga artister som tagit traditionell cirkuskonst ett steg längre, mot det berättande och gestaltande.

Den här föreställningen tillhör Cirkus Cirkörs mera lågmälda och poetiska.

Det är väl bara att börja träna tillsammans med några likasinnade, antar jag. Men hur tränar man egentligen sina hårrötter?

 

Susanne Lambe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Hennes pappa hade hjärtstopp – nyfikna filmade

Krönika

Göran Sterner: Konsten att desarmera en politisk bomb

Konst

Förslaget: Museet blir kvar på slottet – tillfälligt

Reality-tv

"Säkerheten i Paradise Hotel kan förbättras"

Musik

Triss i folkkära artister till Botaniska

Visa fler