Nya beskedet: Sjuka förskolan rivs

I förra veckan kom beskedet att Harbo förskolas lokaler behöver saneras på ohälsosamma ämnen. Men saneringen bedöms som för dyr och nu ska i stället lokalerna rivas.

Harbo 19 oktober 2019 08:28

Som tidningen tidigare berättat har Harbo förskolas lokaler Tegelbacken drabbats av ohälsosamma ämnen, orsakade av fuktskador. Både inom personalen och barngruppen har problemen orsakat långdragna förkylningar och förvärrade problem för astmatiker. 

I förra veckan var planen att lokalerna skulle saneras så snart som möjligt, men när föräldrar och pedagoger under torsdagskvällen samlades i skolans matsal för information om saneringen kom ett annat besked. I stället för att sanera lokalerna, vilket gjordes senast 2016, kommer de nu att rivas.

– Vi ändrades oss när vi hörde talas om saneringskostnaden, som skulle hamna på upp emot två miljoner kronor. Då är det bättre att vi tar bort de sjuka lokalerna helt och satsar på nya, sade Lars Dalén, lokalsamordnare på Heby kommun, på mötet.

Under mötet delades en karta ut där Tegelbacken är markerad. Tanken är att behålla en del av fastigheten, där man inte uppmätt ohälsosamma ämnen, och flytta förskolans verksamhet dit. Resten ska rivas. Men när det ska ske kunde kommunens representanter inte svara på under kvällen, bara att det ska göras så snart som möjligt. För fritids del, som också har verksamhet i lokalerna, tittar man på om det är möjligt att vara i skolans lokaler.

– Vi jobbar på att hitta en lösning, som helst ska vara genomförbar under höstlovet eller i nära samband i alla fall, säger Susanne Larsson Pajuvirta, verksamhetschef för barn- och utbildningsförvaltningen på Heby kommun.

På torsdagens möte höjdes flera röster som kritiserade det faktum att förskolans verksamhet i de sjuka lokalerna fortskrider tills dess att rivningen påbörjas. Två föräldrar som är oroliga över situationen är Emil Julin och Annjuli Julin, vars son går på förskolan och har stora besvär med förkylningsastma. De skulle helst vilja hålla sonen hemma tills situationen är löst.

– Han har blivit sämre sedan han började här på förskolan, men man vet inte säkert vad saker och ting beror på. Det är bra att de ska riva lokalerna, säger Emil Julin.

Med på mötet var också fritidspedagogen Anette Lundström. Hon har jobbat i Tegelbackens lokaler sedan 1992 och är en av de i personalen som fått besvär.

– Jag vill inte vara i sjuka lokaler. Hade vi tvingats vara kvar här hade jag nog inte vågat chansa, utan börjat se mig om efter andra jobb.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sigtuna

Så jobbar de med 225 barn och 49 olika språk

Krönika

Luddiga restriktioner skapar stor förvirring

Harbo

Neo, 9 år, nekas taxi till skolan — blev sjukskriven

Uppsala

Så hanterar förskolorna pandemin: Litar på föräldrarna

Uppsala län

Barngrupperna Uppsala län lägre än rikssnittet

Visa fler