Woodstock – festivalen som blev ett begrepp

Den legendariska Woodstockfestivalen ska kokas ned från tre dagar till tre timmar. I kväll, lördag, väntar en helaftonskonsert i Uppsala med ett gäng svenska artister.

Uppsala kommun 18 oktober 2019 08:49

Trängseln, regnet, lervällingen och marijuanaröken byts visserligen ut mot bekväma sittplatser och ett glas vin i pausen. I övrigt är tanken att publiken på UKK ska tas med på en tripp in i den musik och stämning som präglade den legendariska festivalen i Bethel, 15 mil nordväst om New York, under tre dagar i augusti 1969.

– Vår konsert tar väldigt många olika vägar. Den kan nog beskrivas som ganska spretig, men det var ju så musiken såg ut i slutet av 60-talet, säger Dan Hylander.

Tillsammans med Conny Bloom, Py Bäckman, Lagaylia Frazier, Mikael Rickfors, Mats Ronander, Claes Yngström, Janne Åström och ett femmannaband under ledning av Hansa Berg är han nu ute på Sverigeturné med hyllningsföreställningen. 

Dan Hylander var i 15-årsåldern när Woodstock arrangerades men har ändå en del minnen.

– Jag var musiknörd sedan flera år vid den tiden och hade koll på många av Woodstockartisterna. Men man kan nog inte säga att festivalen fick något större genomslag i Sverige när allt hände. Det dröjde tills filmen och trippelalbumet kom något år senare, säger han.

Att Woodstock blivit ett begrepp och en symbol för 60-talsandan har, enligt honom, sin givna förklaring

– Det var ju en gigantiskt stor festival med omkring en halv miljon besökare. Plus att ytterligare 1,5 miljoner människor inte kom fram på grund av bilköerna. Samtidigt var det ett fredligt och lugnt arrangemang utan allvarligare incidenter. Det fungerade trots att förhållandena var långt ifrån perfekta, säger Dan Hylander.

Han tror också att Woodstocks "gloria" beror på att festivalen inramas av två mörka händelser samma år: Mansonmorden veckan före och Altamontfestivalen i december då Hells Angels fick ansvar för ordningen. Det slutade i katastrof – en person knivhöggs till döds och flera andra personer skadades.

Men musiken står förstås i centrum på UKK på lördag. Det svenska gänget kommer att tolka artister och grupper som Jimi Hendrix, Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin, The Who med flera.

En av flera skickliga gitarrister i laguppställningen är Mats Ronander. Han gillar upplägget och tycker att turnén, som inleddes i början på oktober och avslutas i slutet av november, har börjat strålande.

–  Och snart är det helg. Det ska bli härligt att få komma till Västerås och Uppsala och spela, säger Ronander, som snart släpper ett nytt soloalbum och nästa år firar 50 år som artist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Järlåsa

Här hittades kvarlevorna: ”Inte kunnat fastställa vem”

Uppsala

Jakt på covidläkemedel i Uppsala: ”Det har gått åt“

Fotboll

Inbrott i Diöshallen – Gusk drabbat ännu en gång

Fotboll

Det talar för fortsättning i Sirius för Elias Andersson

Innebandy

Nyförvärvet tror på vinst i jumbomötet

Visa fler