Staffan Wiking

Staffan Wiking har avlidit i en ålder av 72 år. Närmast anhöriga är hustrun Marianne och sönerna David och Mikael med familjer.

Uppsala kommun 18 oktober 2019 11:02

En uppskattad kollega från Röda Korset är borta. Staffan Wiking anställdes 1989 på Svenska Röda Korsets huvudkontor i Stockholm, som ansvarig för insatser i Östafrika. Likt hustru Marianne, präst i Svenska Kyrkan, hade han tillbringat barndomen i Afrika. Studierna i freds- och konfliktforskning, där han i Uppsala disputerat på en avhandling om militärkupper i Afrika, gav honom djupa insikter om de ofta konfliktfyllda miljöer i Afrika där humanitär verksamhet ägde rum. 

Så småningom kom han att ansvara för Röda Korsets innovativa samarbete med rödakors- och rödahalvmåneföreningar i Afrika, med syfte att utsatta samhällen skulle stå bättre rustade att ta sig igenom kriser utan att grunden för deras försörjning raserades och sociala band trasades sönder, med konsekvenser för generationer framåt.  

En sudanesisk kollega som fått sorgebudet berättar om Staffans djupa engagemang och kärlek till Afrika, och hans öppenhet för afrikanska initiativ som växt ur de plågsamma erfarenheterna av 1970- och 80-talets svältkatastrofer. 

Staffans djupa insikter och uppmuntrande attityd gjorde skillnad också på ett personligt plan för de afrikanska kollegor som ibland arbetade under ytterst knappa omständigheter. Mot slutet av sin karriär arbetade Staffan som utsänd av Svenska Röda Korset i Kenya. Under de åren började han också reflektera över sina ovanliga erfarenheter i ett fantasifullt författarskap.

Vi, hans svenska arbetskamrater, minns en varm, vänlig och underfundig kollega med ett starkt engagemang mot världens orättvisor. Vi hedrar hans minne, den världsomfattande rödakorsrörelsen har blivit fattigare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Vännerna på Svenska Röda Korset genom Johan Schaar

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ledare

Uppsalabor, slarva inte i kampen mot corona!

Uppsala

LISTA: Här är allmänna råden till Uppsalaborna

Uppsala

Ung flicka till sjukhus med ambulans – efter cykelkrock

Bandy

Uppsalaklubben nekas elitlicens

Personligt

Madsen fångad efter flyktförsök – tog gisslan

Visa fler