Efter 81 år – tvingas butiken stänga

Efter 81 år i branschen stänger nu elbutiken i Heby. "Vemodigt", säger butiksansvarig Sebastian Runeklev, vars farfars far startade butiken.

Heby kommun 18 oktober 2019 19:30

Den 31 oktober stänger Elon i Heby sina portar. Sebastian Runeklev berättar att flera faktorer ligger bakom. Näthandeln har gjort sitt, men även det faktum att många väljer köpcentrum före lokala handlare har bidragit till att butiken inte går runt.

– I grund och botten handlar det om att vi inte har så mycket handel kvar på landsbygden. Går jag tillbaka till när jag var barn fanns det hur mycket som helst här i Heby: leksaksaffär, skoaffär, cykelaffär. I dag är det nästan bara matbutiker kvar. Det drabbar såklart oss mindre handlare.

Det var Sebastian Runeklevs farfars far som öppnade elbutiken i slutet av 1930-talet. Sedan dess har butiken drivits i familjens regi, även om man sedan ett par år tillbaka ingår i Elon-kedjan.

– Det är såklart vemodigt att stänga. Man går alltid i funderingar på om man hade kunnat göra något annorlunda, men egentligen har vi gjort allt vi kunnat. Vi hade behövt öka omsättningen väldigt mycket för att klara oss.

Reaktionerna från kunderna har varit många sedan Sebastian Runeklev meddelat på Facebook att affären är inne på sin sista månad.

– Man blir ganska emotionell över alla som hör av sig eller tittar in i butiken, samtidigt så undrar en liten del av en var alla kunderna varit under åren. Om kunder har frågor kring eventuella reklamationer är de välkomna att vända sig till andra Elon-butiker i framtiden, säger han.

Stängningen av Elon-butiken berör inte Johanssons Elektriska i Heby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Heby

Drönare och simmare förstörde utflykten: "Mystiken försvann"

Uppsala

Nu invaderar svampen Uppsala – här är bästa tipsen

Uppsala

Tar strid för högre vattennivåer i Tämnaren

Fastighetsaffärer

117 kvadratmeter stort hus i Östervåla sålt till ny ägare

Fastighetsaffärer

Nya ägare till hus i Heby - prislappen: 2 000 000 kronor

Visa fler