Kris på äldreboendet Vigmund i Rasbo

Anhöriga larmar om situationen på äldreboendet Vigmund i Rasbo. Anställda slutar, aktiviteter ställs in och personalen går på knäna. "Det är bara en sorts förvaring idag", säger en anhörig.

Uppsala kommun 7 november 2019 07:00

Uppsala kommun tog över äldreboendet Vigmund för ett år sedan då det stod klart att den privata vårdgivaren Private Nursing inte klarade av verksamheten. Nu kan inte heller Uppsala kommun leva upp till kraven. Bengt Eriksson från Rasbokil som har sin mamma på boendet är orolig.

– Till en början blev det bättre när kommunen tog över. Men sedan vände det. Det är bara en sorts förvaring idag och jag känner oro för hur det ska gå för min mamma, säger han.

Bengt Eriksson och flera med honom har kontaktat kommunen om situationen. De beskriver en verksamhet där personalen inte längre räcker till.

–  När kokerskan och städerskan sade upp sig fick övrig personal ta över arbetsuppgifterna. Chefen har slutat och ytterligare tre som jobbat länge på Vigmund är på väg att sluta. Även en sjuksköterska har slutat. De som är kvar gör så gott de kan, men de håller på att jobba ihjäl sig. De har inte en chans att göra ett bra jobb, berättar Bengt Eriksson.

Det har lett till att verksamheter som de äldre haft ställts in. 

– Förut kunde personalen arrangera bingo, gymnastik och göra promenader med de äldre. Det hinner man inte med. Man hade också regelbundna avstämningsmöten med läkare, anhöriga och de äldre. Nu finns ingen uppföljning längre. De drar ner på allt.

Enligt en privat verksamhetsutövare vid Vigmund har de boende uttryckt "stark oro" för utvecklingen.

Uppsala kommun är medveten om situationen. Enligt Monica Södergård, som är tillförordnad områdeschef, ska en ny handlingsplan få verksamheten på fötter igen.

– Vi har börjat rekrytera en ny chef. Under tiden rycker en annan chef in tre dagar i veckan. Städningen kommer att tas över av kommunens eget städbolag. Kokerskan ska ersättas med personal från kommunens arbetsmarknadsenhet, säger hon.

Ett nytt schema med bättre täckning ska införas den andra december. Det ska göra att arbetsbelastningen dagtid minskar.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag kan inte svara på det. Jag har bara jobbat en kort tid som områdeschef och har inte historien bakåt.

Har Vigmund stora besparingskrav att leva upp till?

– Nej.Tittar jag på bemanningen från den andra december så kommer den att vara betydligt bättre än i dag. Det tar lite tid att genomföra allt och vi måste få lite rådrum. Vi kommer också att ha ett möte med alla anhöriga, säger Monica Södergård.

När det gäller de äldres aktiviteter har hon inget svar i dag.

Ska erbjuda aktivteter

Vigmund äldreboende ligger i Rasbo, cirka två mil öster om Uppsala.

Boendet består av en omvårdnadsavdelning, en demensavdelning och en korttidsplats, totalt 30 lägenheter.

Vigmund utgår ifrån en humanistisk människosyn och alla människors lika värde. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Innebandy

Låsta omklädningsrum ska stoppa smittspridning

Sport

Inga nya påbud för klubbarna i Uppsala län

Uppsala

Elever om distansstudier: "Alla kan inte jobba hemma"

Uppsala

Uppsalaborna fortsätter åka kollektivt – trots nya råd

Fotboll

Han stannar i Sirius – "visste var vi hade varann"

Visa fler