Staten är inte svaret på kvinnors ojämställdhet

Är Laboremus medvetna om den politik Socialdemokraterna för, skriver Lovisa Lanryd.

Debatt 22 mars 2021 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Ett kapital, en inkomst och en ekonomisk självständighet är synonymt med trygghet. Alla som hävdar något annat har aldrig befunnit sig i samma sits som många av samhällets mest utsatta kvinnor. Att kvinnor som grupp får möjlighet att skapa sig en ekonomisk självständighet är bra. S-studenter hävdar att dock att “avanzafeminismen” skulle vara dålig för att inte varje kvinna har möjlighet att spara och investera. I stället stavas svaret på kvinnors ekonomiska ojämställdhet staten

Att kvinnor lever olika liv, tjänar olika mycket, tillhör olika klass och kan behöva samhällets stöd mer eller mindre är vi liberaler väl medvetna om. Frågan är om Laboremus är medvetna om den politik Socialdemokraterna för? De starka socialdemokratiska reformerna riktar sig till de medelklasskvinnor som har förutsättningar att spara och investera. Jippon som familjeveckan, friår och flerbarnstillägg även för medelklassen. Allt detta betalas ju av de kvinnor som Laboreumus själva nämner. 

Låt oss i stället titta på vilken politik som hade ökat kvinnors möjligheter till att blir ekonomiskt självständiga:

  Sänkt skatt på låg- och medelinkomst yrken. Mer pengar i plånboken att investera eller spara i buffert för sämre tider. 

  Höjda löner i kvinnodominerade yrken. 

  Ökade möjligheter att specialisera sig inom vårdyrken där vi vet att många kvinnor arbetar. 

  Hårda tag mot hedersförtryck. Så att de kvinnor och flickor som utsätts får möjlighet att rå om sina egna pengar, arbeta och studera. 

  Individualisera föräldraförsäkringen. Den i dag största negativa påverkan på kvinnors löneutveckling. 

Inget av detta är Socialdemokratin speciellt bra på. Det är inte socialdemokratisk politik som lyfter en fattig kvinna. Men Laboremus lyfter ändå viktiga poänger, att kvinnor har både lägre lön och sämre löneutveckling på sikt. På en livstid rör det sig om minst en halv miljon kronor i snitt. Men efter detta är det klart och tydligt att de aldrig mött de kvinnor som de prompt argumenterar för. 

Att höja skatten för de som redan har det knapert, de kvinnor som Laboremus nämner, och sedan blint lägga det i medelklassen godispåse sticker i ögonen. Att sedan kritisera de kvinnor som väljer att investera i sin egen ekonomi, sin framtid och sin trygghet med det som är kvar i plånkan är hyckleri. Det Laboremus borde fråga sig själva är hur socialdemokratisk politik skapar möjligheter för alla kvinnor, oavsett klass, att nå ekonomisk självständighet; inte hur de kvinnor som har råd ska sluta spara pengar. Ett tips är att börja med att se över Socialdemokratisk politik


Ämnen du kan följa
Debatt: feminism
Debatt

Debatt: Fuck off-kapital är en tro på kvinnors egen förmåga

Debatt

Debatt: Fuck off-kapital hjälper inte utsatta kvinnor

Läs mer!

Johan Rudström: Ytterst få svenskar är verkligt fattiga

Debatt: Inte en krona ska tas från vård, skola och omsorg