Glömd feminist lockar koreansk författare

Barnboksförfattaren Hyun Jeong Jeon ville hitta en lokal feminist att skriva om. På Sigtunastiftelsen hittade hon vad hon sökte.

Sverige 26 oktober 2019 15:26

Många av de feminister som människor ser upp till i Korea i dag är från Europa. 

– Jag ville hitta en lokal person som står upp för det feministiska idealet som vi kan visa för våra barn, berättar Hyun Jeong Jeon som ska skriva en historiebok för yngre barn och en kapitelbok för ungdomar om den feministiska pionjären Young-Sook Choi.

– Young-Sook Choi reste själv från Korea till Sverige vid 21-års ålder på 1920-talet och studerade på Sigtuna folkhögskola och Stockholms universitet. Jag vill följa i hennes fotspår och se hur hon tog sig hit och klarade sig själv här.  

Hyun Jeong Jeon berättar att Young-Sook Choi var en ovanlig ung kvinna.

– Hon hade ett stort intresse för feminism och en stark känsla för att hjälpa sitt folk. Hon hade brevkorrespondens med den svenska författaren, opinionsbildaren och feministen Ellen Kay, berättar Hyun Jeong Jeon.  

Young-Sook Choi kom till Sverige 1926. Man tror att hon kom i kontakt med kronprins Gustav VI och tjänstgjorde i hans bibliotek. Hon reste vidare ner i Europa och besökte även Jerusalem och Indien där hon träffade Mahatma Gandhi. 

– Efter Young-Sook Chois död har fokus kring henne mest blivit negativt då hon blev gravid utanför äktenskapet med en man från Indien. Berättelsen om henne är oftast en romantiserad tragedi. "Se hur det går om du har en utomäktenskaplig relation med en man av annan nationalitet." Jag vill ändra den bilden av hennes liv, säger Hyun Jeong Jeon. 

I Sigtunastiftelsens bibliotek visar personalen bevarade fotoalbum och protokoll från när Young-Sook Choi gick på folkhögskolan. Hyun Jeong Jeon blir nämnbart rörd när hon får se de gamla svartvita bilderna och anteckningarna som finns kvar från Young-Sook Chois tid här. Platsen är sig lik, men tiden är en annan. 

– Nära 100 år senare upplever jag och känner samma sak som Young-Sook Choi berättade om i sina dagböcker. När hon kom hit på 1920-talet blev hon varmt välkomnad av människorna här och det har jag också blivit. Hon förenar oss här i dag. Hennes berättelse var gömd under en lång tid och jag är väldigt glad att den får komma fram i ljuset nu, säger hon. 

Den 9 november organiseras Arkivens dag i hela landet. Årets tema är "Gömt eller glömt". Hyun Jeong Jeon kommer till Sigtunastiftelsen den 9 november för att berätta mer om Young Sook Chois liv.    

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Mikaela Wass

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östhammar

Oro för att unga dras in i gängkriminalitet i Östhammar

Fotboll

LIVE: Uppsala i stort poängbehov

Uppsala

Våldtäktsförsök i natt – gärningsman flydde

Brott & Straff

Allt yngre dras in i gängkriminalitet

Gimo

Sju brandbilar kallades till Gimo- för rykande brödrost

Visa fler