Manifestation: "Barn ska få vara barn"

Nyligen har en flicka utsatts för en misstänkt våldtäkt i Sigtuna. Som reaktion samlades Sigtunafamiljer kvällen 7 oktober och tände ljus vid en lekpark - för att mörkret inte ska bli påtagligt. "Barn ska få vara barn".

Sigtuna kommun 8 oktober 2019 16:30

Uppmaningen från initiativtagarna löd: "När det skymmer tänder vi ljus för att mörkret inte ska bli så påtagligt. Så att våra barn kan fortsätta leka en stund till." Ett 30-tal personer samlades vid en lekpark i Sigtuna, och ljus tändes i området.

Carolina Nyström Avander är en av dem som tog initiativet.

–  Syftet är att värna om barnen. Att barn ska få vara barn och göra det som barn gör mest: känna trygghet och leka, säger hon. 

–  Alla barn har rätt till en trygg miljö, där de kan leka som de vill. De ska inte behöva oroa sig för att det kommer främmande män och ger sig på dem, säger Sigtunamamman Daniella Kimber som var med i samlingen. 

Sedan den misstänkta våldtäkten vid slutet av september har föräldrar varit oroliga över att något liknande kan hända igen. Händelsen ska ha ägt rum i en lekplats där det fanns en stark lampa som belysning, "men det verkar inte ha hjälpt," enligt en förälder. 

–  Det är varje förälders värsta mardröm. Men det är viktigt att vi fortsätter att låta våra barn vara utomhus och leka. Vi får kanske ha mer närvaro av vuxna. Bättre belysning och gärna människor som nattvandrar. Kanske framför allt att alla hjälps åt att hålla våra barn säkra.

Den 24-årige misstänkte våldtäktsmannen har tidigare dömts för försök till våldtäkt för sju år sedan – brottet ägde rum i ett skogsparti i Märsta. 24-åringen är idag misstänkt för våldtäkt mot barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jeanina Santiago

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Sigtuna

Fyra män misstänks för gruppvåldtäkt

Sigtuna

Två våldtäkter i samma område – polisen vädjar om tips

Sigtuna

Dejten spårade ur – döms nu för våldtäkt

Sigtuna kommun

Tonåring döms för våldtäkt mot barn

Märsta

14-åring våldtagen av knarklangare i Märsta

Visa fler