SD vill stoppa prideflaggan i Uppsala

Sverigedemokraterna i Uppsala ska lämna in en motion till kommunfullmäktige om att Uppsala kommun inte bör hissa regnbågsflaggan.

Uppsala kommun 2 oktober 2019 19:52

I mitten av september beslutade det politiska styret i Sölvesborgs kommun att regnbågsflaggan inte längre skulle hissas på stadshuset i Sölvesborg. Som en protest mot beskedet beslutade en majoritet i Uppsala kommuns kulturnämnd att kommunens kulturförvaltning under hela oktober skulle ha regnbågsflaggan hissad.

Det svarar nu Sverigedemokraterna i Uppsala på med en motion om att kommunen enbart ska flagga med ”officiella och neutrala flaggor”.

– Det ska vara flaggor som representerar Sverige, Uppland eller Uppsala. Sedan skulle man också kunna tänka sig att hissa ett annat lands flagga vid statsbesök eller liknande, säger Simon O Pettersson (SD), ersättare i kommunfullmäktige.

Han anser att regnbågsflaggan inte ska hissas eftersom kommunen bör vara neutral och inte flagga för vissa intresseorganisationer.

Är regnbågsflaggan knuten till någon viss organisation?

– Nej, men det är svårt att se den som ett allmänt och opartiskt intresse. Vårt parti har ju stängts ute från prideparader av organisationer som använder den.

Simon O Pettersson tror att det kommer bli svårt att få igenom motionen i kommunfullmäktige, men tror ändå på stöd från några av de borgerliga partierna.

– Vissa av dem var kritiska mot kulturnämndens beslut och delar förhoppningsvis våra synpunkter.

Vad tror du att Uppsalaborna tycker om motionen?

– Jag tror att de flesta har förståelse för varför vi lägger fram den. Kommunen ska vara neutral och representera alla sina invånare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Symbolisk klänning satte fokus på förtrycket

Insändare

Insändare: Bryr sig Svenska kyrkan inte om medlemstappet?

Insändare

Insändare: Öppenhet grunden för kristen kyrka

Uppsala

Byggnadsnämnden: Nej till plastkarmar i 40-talshus

Politik

Valet av ny S-ledare i praktiken klart

Visa fler