Stoppa Erdogans krig mot kurderna

Räkna med massflykt och IS.

Sverige 9 oktober 2019 16:20
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

När Trump i december förra året flaggade för ett tillbakadragande av amerikanska styrkor från Syrien var läget ännu oklart. Skulle USA verkligen vända kurderna, pålitliga allierade i kriget mot Islamiska staten, ryggen?

I dag vet vi svaret. Kurderna ”får ordna upp det här själva”, som president Donald Trump uttryckte det på twitter i samband med att Vita huset hade meddelat att amerikanska soldater kommer att lämna regionen.

Därmed gavs Turkiet och president Recep Tayyip Erdogan grönt ljus för markoperationer i syriska Kurdistan.

 

I kriget mot IS har kurdiska familjer förlorat anhöriga, inte sällan unga döttrar och söner. De, och IS övriga måltavlor som yezidierna och regionens kristna, har fått betala priset för att jihadister från bland annat Sverige stred för det så kallade kalifatet. Fler liv kommer att offras.

 

Turkiets Erdogan har härmed fått en möjlighet att både försvaga kurderna militärt, och få ut två miljoner syriska flyktingar från Turkiet till de kurdiska områdena i Syrien. Som Bitte Hammargren på FOI påpekar skulle det i praktiken innebära en etnisk rensning. För Erdogan är det att slå två flugor i en smäll.

 

Situationen är dock ett hot mot fler än kurderna. Många övertygade jihadister är kvar i Syrien och Irak. De kommer att vilja hämnas mot och attackera kurder, kristna och andra måltavlor. Redan på onsdagen kom uppgifter om att IS har utfört tre självmordsbombningar i Raqqa, som sekten tidigare styrde som sin ”huvudstad”.

 

 

Vad händer med dessa terrorister när kurderna blir upptagna med att försvara sig mot Turkiet? Vad händer med exempelvis al-Hol-lägret som i dag vaktas av kurderna? 

Räkna med nya övergrepp och terrordåd – även i Europa. Och räkna med nya stora skaror flyktingar som kommer att tvingas fly för sina liv. 

För den som har velat se ett Mellanöstern med fler sekulära styren – som det kurdiska självstyret Rojava i norra Syrien är ett exempel på - är bakslag att vänta. På många sätt har kurderna i norra Syrien varit jihadisternas ideologiska motsats, inte minst i synen på jämställdhet mellan män och kvinnor. Hur illa kan det bli om IS åter tar makt i området?

 

 

”Vi är fast beslutna att rensa denna region på terrorister", meddelar Turkiets utrikesminister. Det är inte jihadister den turkiska regimen syftar på, utan de kurder som har bekämpat IS. 

När USA nu har valt sida faller ett stort ansvar på aktörer som EU och FN att agera. Kaos, krig och religiös sekterism i Mellanöstern kommer få stora konsekvenser, och det för fler än kurderna.

Sakine Madon

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

20-åring knivrånades i centrala Uppsala i natt

Fastighetsaffärer

Huset på Länna 80 i Almunge sålt igen - andra gången på kort tid

Nyetableringar

Nytt företag startar i Uppsala - ska verka i handelsbranschen

Litteratur

Fröberg Idling skriver skräckbok om Gotland

Brott & Straff

"Förödande att kommuner betalar svarta hyror"

Visa fler