Färg och form starkt hos Lotta Triller

Dämpad minimalism är inte Lotta Trillers melodi. I hennes hem hittar du alla färger.

Uppsala kommun 18 oktober 2019 20:05

Lotta Triller har rosa hår. Eller fuchsia, om man ska vara riktigt rigid med färgorden, något rosa, något lila. En färg som även pryder väggarna i hennes och maken Peters sovrum. Också väggarna i salongsdelen av nedervåningens öppna planlösning går delvis i rosa. Fast här är det snarare tal om aprikos eller lax, en mild och varm nyans.

Ändå är det inte ett rosa hem, tvärtom, husets 250 kvadratmeter bjuder på en betydligt bredare färgskala än så. Ta kakelplattorna i köket, här finns varenda tänkbar färg representerad. Bland stolarna vid köksön likaså, så även kopparna, kastrullerna, och altanens möblemang. Och mitt i färgfesten står alltså Lotta Triller med sitt prunkande hår.

— När det skulle kaklas sa jag: jag vill ha alla färger. Det kändes som om målarna var lite tveksamma. Men jag gillar det, jag blir glad när jag tittar på det, fortfarande. Och jag har inte ledsnat än, säger entreprenören.

Hon har bespisat Uppsala med bröd och bakelser sedan 1983 när hon öppnade Café Linné på Svartbäcksgatan. Då var hon en småbarnsförälder som pluggade till museipedagog, inte alls en utbildad konditor, däremot en person var förtjust i att baka och som frodades i servicemiljöer. Sen rullade det på. Nu finns Triller Mat & Bröd med butiker på fyra platser i Uppsala. Och det är ständigt nya projekt är på gång. Ja, Lotta Triller har tusen bollar i luften och därtill tio barnbarn, varav sju brukar stoja i hemmet på lördagarna.

Just familjen och släkten är central, både för Lottas företag (hela familjen jobbar på Triller Mat & Bröd) och hemmets utstyrsel. Inte minst för att en del av huset utgör en separat lägenhet där Lottas mamma bor. Även mycket av inredningen är ett uttryck för familjebandens betydelse. Hedersplatsen på nedervåningen innehar ett himmelsblått allmogeskåp som har gått i släkten på Lottas mormors sida.

—Tidigare stod skåpet på Laxbrogården på Skansen, säger Lotta. När vi ritade det här huset så sa vi att det måste finnas en bra plats för det här skåpet. Vi hade det som utgångspunkt.

En fotovägg intill det blåa skåpet visar fotografier på Lotta som barn. En liten Lotta leende i ett kök. En liten Lotta bredvid samma allmogeskåp som nu kröner vardagsrummet. En liten Lotta tillsammans med morföräldrarna, de kända keramikerna bakom Triller keramik som finns representerade på många ställen, bland annat Nationalmuseum. Självklart finns de också i Lottas hem med många lampor och vaser signerade Triller Keramik.

Hemmet, där familjen har bott sedan 2002, ger ett luftigt intryck inte minst tack vare husets panoramafönster som sträcker sig från golv till tak, över sex meter. Det finns en lekfullhet i inredningen, både på nedervåningens öppna planlösning och bland ovanvåningens fyra sovrum, med inslag som anknyter till såväl rötter som resor. Och så återkommer en detalj i nästan alla rum: skulpterade fåglar. Jag räknar till tjugo, men det kan vara en värdering i underkant. Färgglada änder, välgödda hönor och flygande gäss vakar över hemmet från kakelugnen, från byrån, från fönstret. Återkommande är också att ytorna är anpassade efter umgänge. Talande är att det allra första köpet som gjordes till hemmet var ett rejält, mastigt matbord med många platser.

— Det har alltid varit viktigt att vara mycket tillsammans.. När vi har besök så vet alla att hos oss äter man tillsammans. Man ska vara många, man ska vara många när man äter, man ska vara tillsammans, säger Lotta.

Lotta Triller

Namn: Lotta Triller
Ålder: 61
Yrke: Egen företagare, entreprenör. 
Familj: Maken Peter och fem barn: Emma, Olov, Gustav, Lovisa och Oskar med respektive, barnbarn och mamma Lena
Bor: En villa i Bergsbrunna på 250 kvadratmeter – "Villa Triller"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joanna Gorecka

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Innebandy

Storvretastjärnan misstänkt för drograttfylleri

Uppsala

Tillbakavisar Tegnells uppgifter – läget fortsatt tufft

Uppsala

Tre män anhållna för mordförsök – stor insats i Fålhagen

Brott & Straff

BILDEXTRA: Flera platser avspärrade efter mordförsök

Sport

"Det är såklart viktigt att vi kan ta in mer publik"

Visa fler