Grönköping håller verkligen stilen

Det borde bli allt svårare att skildra världen i skrattspegeln, men Grönköpings veckoblad, med flera medskapare från Uppsala, fortsätter lyckas.

Uppsala kommun 4 oktober 2019 11:20

Recension

Grönköping håller stilen

Bokförlaget Siljan

På ett vis måste det vara svårare och svårare att skildra världen i skrattspegeln, som ärevördiga Grönköpings Veckoblad oförtrutet gör. Verkligheten kan i många fall bara skildras rakt av, egentligen. Turerna runt till exempel Brexit fullkomligen skriker kommunalpolitik i Grönköping. Det är bara det att man inte skriker på den platsen utan som det heter i pressreleasen: skildringarna därifrån ”präglas av trivsam humor och satir klädd i finessfylld språkdräkt med en ton av nostalgi”. Bara att hålla med vid läsningen av ”Grönköping håller stilen”, den nya årsboken från Grönköpings Veckoblad (2019) – med ett urval av artiklarna, notiserna, dikterna och pressklippen från de senaste tio utgåvorna Grönköpings Veckoblad.

Och visst håller den stilen. Om man som jag är högst road av det ålderdomliga språket, de sirliga omskrivningarna och den emellanåt mycket träffsäkra satiren. Dikter översatta till världsspråket transpiranto och inte minst pressgrodor saxade från verkligheten, jo, denna publikation finns med den också i skamvrån. Uppsala finns med även i skapandet, Gunnar Sundberg, Magnus Åberg och Rolf Oward är tre av medarbetarna i årsboken. 

”Grönköping håller stilen” kanske inte bjuder på de stora skratten, det har aldrig varit publikationens upplägg genom åren, men desto fler småleenden. Några saker stönar man bara åt invärtes men en ”förlängning av livet medelst glädje förlänas läsaren utan vidare”. Det är bara att instämma i de levnadsråd för en hållbar framtid som ges här och som avslutas med ”Synda icke mer än nödvändigt”. Så sant som det är sagt!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Här tjuvstartar julhandeln – pyntet redan uppe

Ekonomi, näringsliv & finans

Inga lättnader – men undantag för restauranger

Friidrott

Efter SM-succén – nu är Uppsalalöparen klar för VM

Ekonomi, näringsliv & finans

Regeringen öppnar för större publik

Ekonomi, näringsliv & finans

Restauranger undantas förbud om 50 personer

Visa fler