Fritt fram att korsa ån på Västgötaspången

I veckan öppnade Västgötaspången efter en helrenovering och nu ser Uppsala kommun över fler av sina 127 broar.

Uppsala kommun 12 september 2019 17:15

Sedan början av augusti har gång- och cykelbron som förbinder Bredgränd med Slottsgränd varit stängd för renovering. I veckan öppnade Västgötaspången igen, en glädjande nyhet för den som tröttnat på att ta omvägar över vattnet.

– Det var främst brofästena som hade börjat bli dåliga. Men vi passade på att renovera hela bron. Vi har snyggat till och målat allt och bytt gångytorna, säger Johannes Eriksson, projektledare på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Marken vid brofästena hade rört på sig och därför behövdes helt nya fästen.

– Det var ett ganska stort ingrepp. Bron är lite speciellt utformad och var tidigare fäst i stenarna i kajkanten. Nu har vi gjutit en betongplatta så att bron sitter fast, säger Johannes Eriksson.

Uppsala kommun håller nu på att se över underhållet av stans alla broar. Nyligen genomfördes en besiktning på samtliga 127 broar, något som sker var sjätte år, för att se vilka och vad som behöver prioriteras.

– Vi går igenom anmärkningar på lite blandade broar. Nyligen har vi renoverat bron vid Fyrisskolan, den som är som en båge. Där renoverade vi alla trädetaljer och satte plåtar på ovansidan för att skydda bron från väder och vind.

Hur väl omskötta är Uppsalas broar?

– Generellt skulle jag säga att de är bra. Det är ju 127 broar i stan, så det är ett ganska stort projekt det här. Vi betar av en lista med åtgärder nu så att det inte blir större kostnader i framtiden för underhållet. Vi vill ha bra broar, säger Johannes Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Svetlana Panourova Jansson
Joakim Dahlbäck

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Tidigare Uppsalabon fick huset förstört i explosionen

Uppsala

Åtalas för att ha brottat ner lärare: "Förnedrande"

Uppsala

Domstol säger ja till bro nära Studenternas IP

Fotboll

Sirius glädjebesked: Ingen knäskada på Vecchia

Uppsala

Trenden fortsätter - allt färre äldre vårdas för corona

Visa fler