Färdtjänsten en tyst katastrof

Uppsala kommun 18 september 2019 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den 19.e augusti har färdtjänsten inte fungerat. Detta sedan Uppsala kommun tecknat ett nytt avtal, med större fokus på samordning och miljö, än på att färdtjänsten skall fungera för resenärerna. De har bland annat tecknat avtal med ett bolag som inte har några bilar i Uppsala. 
Mediabevakningen kring detta har varit minimal. Färdtjänst skall vara istället för kollektivtrafik för de som av olika anledningar inte kan bruka allmänna kommunikationsmedel. Det har blivit bättre denna vecka då fördelningen mellan taxibolagen ändrats något. Det fungerar fortfarande inte bra. Du kan inte räkna med att få en taxi på morgonen fram till 9 eller på eftermiddagen före kl 17. 

Ju längre resa ju större risk att du inte får en taxi. Tänk om kollektivtrafiken fungerat på samma miserabla sätt, om så bara en dag. Då hade tidningar, radio och tv varit full av upprörda inslag, nu är det misstänkt tyst. Är det för att färdtjänstresenärer inte är en prioriterad grupp? Nu stannar många hemma från aktiviteter så som gymnastik, frisörbesök eller fikastunden med vänner, etc. Vem vågar åka iväg när du inte vet om du kommer hem? Kan det vara politikernas dolda miljöagenda som nu är synlig? 

När ingen åker, blir kommunens kostnader för färdtjänst låga, inga bilar leder till mindre utsläpp av avgaser, stannar alla hemma minskar konsumtionen en win-win situation för Uppsala kommun, eller? Vinnarna är i alla fall inte färdtjänstresenärerna som nu är strandsatta i sina hem.
 

Catharina Larsson, Uppsala

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Stavhopp

Duplantis stannar i Uppsala: "Redo att chilla"

Uppsala

Pistoler och granater när magnetfiskarna ställde ut

Fotboll

Problemen lösta men ändå knapp Uppsalaförlust

Uppsala

Personbil kolliderade med vägräcke

Uppsala

Körde rakt in i rondell – tre skadade

Visa fler