"De vill inte ha oss som vågmästare"

Sverigedemokraterna var det parti som gick fram starkast i Heby i kommunvalet 2018. Mattias Widén engagerade sig lokalt i partiet för tre år sedan. I dag är han ordförande.

Heby kommun 16 november 2019 12:30

Efter valet

Efter kommunvalet 2018 är Sverigedemokraterna Heby kommuns tredje största parti. Under förra mandatperioden hade partiet fem mandat i kommunfullmäktige, i dag har det åtta.

Många av de aktiva är relativt nya inom politiken. Under året som gått har tre av dem som valdes in i fullmäktige i fjol lämnat politiken. En av dem är partiets före detta ordförande och förstanamn på valsedeln, som avled i vintras. På årsmötet i våras valdes Mattias Widén till ny ordförande för Sverigedemokraterna i Heby kommun. Enligt honom har det inte varit svårt att hitta ersättare.

– Vi är många nybörjare men vi har också många aktiva i Heby kommun. Själv blev jag lite inkastad i blåsvädret, från att inte ha följt Heby kommuns politik på nära håll till att sitta i fullmäktige och som ordförande. Politik är svårt, men man blir väldigt påläst.

Sverigedemokraterna gick till val på integrationsfrågor och ett tågstopp i Vittinge och utgör, precis som Vänsterpartiet, en egen opposition i kommunen. Liksom övriga partier i opposition har partiet inget direkt inflytande över de beslut som fattas i kommunen, eftersom Centerpartiet och Socialdemokraterna har egen majoritet.

– Jag tycker att det är lite egendomligt att de samarbetar, de har alltid varit emot varandra. Så fort vi blev större så valde de att samarbeta, det hänger ihop.

Själva menar partiets företrädare att de samarbetar för att styra upp kommunens ekonomi.

– Det tror inte jag, jag tror att de samarbetar för att de inte vill ha oss som vågmästare. Men det är spekulationer förstås.

Viktigast för Sverigedemokraterna är för att få ordning på kommunens ekonomi, säger Mattias Widén. Vid kommunfullmäktige i november kommer partiet att lägga fram en egen budget.

– Vi gör inte så riktade besparingar mot skola och omsorg, utan vill se besparingar inom alla nämnder. Man har sparat för mycket på skolan. Vi vill se en jämnare budget, med satsningar på äldrevården och skolan.

Vad rent konkret är det som ni vill spara in på i respektive nämnd?

– Tyvärr så kan jag inte gå in på mera. Budgeten lämnas in snart. Och motioner kommer lämnas inom kort.

Mattias Widén förespråkar en politik där det går snabbare från idé till beslut.

– Politiken tar sin tid, men i många fall går det att snabba på om man bara vill. Jag vill se en mindre segdragen politik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Efter valet
Heby kommun

"Vi har fått ta på oss våra kritiska ögon"

Heby kommun

"Förstår att de kände sig besvikna"

Läs mer!
Uppsala

Projekt ger unga chans att påverka: "Behöver få gehör"

Heby

Drönare och simmare förstörde utflykten: "Mystiken försvann"

Uppsala

Tar strid för högre vattennivåer i Tämnaren

Älvkarleby kommun

Nu sänks hastigheten – på hundratals vägar

Fastighetsaffärer

117 kvadratmeter stort hus i Östervåla sålt till ny ägare

Visa fler