Annons

Upplev ett stänk av medelhavet i Knivsta

I samhället Walloxen i Knivsta kretsar mycket kring hållbarhet och att ha både möjlighet och utrymme att leva livet till fullo. Platsen har redan blivit ett populärt besöksmål, och nu kan du som besökare även få dig en riktig italiensk espresso och handla närodlade livsmedel på samma plats.

Knivsta 15 februari 2021 09:45
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Paradiso har slagit upp portarna i orangeriets ateljéer alldeles intill den centrala parken i samhället Walloxen i Knivsta. Det första man möts av innanför dörren är ett flera meter långt akvarium på den ena sidan och ett stort olivträd på den andra.
   – Det här är Olivia, hon är 150 år, säger Paradisos ägare Maja de Bernardo. 
   Som efternamnet antyder har Maja italienskt påbrå, och som barn spenderade hon somrarna i södra Italien där släkten på pappas sida bor. 
   – Det var fantastiskt, farmor älskade att laga mat till oss alla och gjorde pastan för hand. I Italien och runt medelhavet generellt handlar mycket om den genuina gemenskapen, att man ses, njuter av god, vällagad mat och trevliga samtal tillsammans i vacker miljö. Det är just den atmosfären jag vill åstadkomma här på Paradiso, förklarar hon.  

Maja, som parallellt driver företaget Lokalt Odlat där hon hjälper människor att komma igång med sin egen odling av livsmedel, har vidare tankar om verksamheten på Paradiso än att uteslutande driva servering.
   – Hela min tanke med Paradiso är att bygga upp ett ställe dit alla känner sig välkomna. En mötesplats för människor där man kan ha trevligt tillsammans. Där man kan äta gott, få tips och råd om råvaror, delta i vinprovningar och kurser, och lära sig om allt från biodling till hur man lagar en äkta italiensk måltid, berättar hon. 
   Till sommaren ser Maja också framför sig grillkvällar ute på terrassen, i gemensam regi med Bistro Larsson som är belägen i den intilliggande byggnaden.
   – Med våra gemensamma krafter kommer vi kunna ha härliga tillställningar här, konstaterar hon. 

Paradiso har många spännande inslag i form av allt från avancerad fisk- och växtodling i kretsloppsystem, så kallad akvaponi, till maffiga citronträd. Dessutom inryms en matstudio och en butik med lokalproducerade produkter från utvalda producenter samt även en hel del från Majas egen gård i Sigtuna där hon bland annat har en skock får, vattenbufflar och en odlingsanläggning.
   – Just nu säljer vi exempelvis lammkött och pesto gjord på basilika som vi odlat själva. Att ta tillvara på det bina producerar är också något som ligger mig varmt om hjärtat, så vi har tagit fram produkter som honung, bivaxtvål- och cerat, berättar hon. 

I matstudion tillagas det som serveras på caféet. Det är också här Maja planerar att hålla matlagningskurser, och vill du och dina vänner hyra studion för att tillsammans laga matlådor, en festmåltid eller spela in ett matlagningsklipp, går det lika bra. Redan nu används studion flitigt av skoleleverna på den intilliggande Margarethaskolan då de har sina lektioner i hemkunskap här. 
   – Jag älskar strävan man har här på Walloxen, att alla lokaler ska kunna användas i så stor utsträckning som möjligt och av alla, bara i olika sammanhang.
   Maja ansvarar också för de intilliggande ateljéerna i orangeriet innefattande studios för textil, teknik, kemi, konst, keramik och snickeri. Och även dessa lokaler kan användas för såväl kvällskurser och företagsaktiviteter som undervisningssalar för skolelever.

Trots att Paradiso bara haft öppet några veckor är verksamheten i full gång och café och butik har öppet för allmänheten alla dagar i veckan förutom måndagar och tisdagar, då skoleleverna har sina hemkunskapslektioner här. 
   Under helgerna serveras en brunchbuffé lagad med kärlek på lokalproducerade råvaror, och det mesta tillreds på plats i studioköket.
   – Pannkakorna vi steker här brukar vara en hit, inte minst hos barnen. Sedan kan du sitta under ett olivträd och bara njuta som om du är på varmare breddgrader, trots att det är tjugo minusgrader utanför fönstret, konstaterar Maja förnöjt. 

Framöver planeras det för en tillbyggnad avsedd för fjäderklädda boende, i syfte att växla upp arbetet med lokalproduktion av livsmedel. 
   – Vi har för avsikt att bygga ett hönsslott här intill med plats för 50–100 höns. Då kan vi få riktigt färska, närproducerade ägg från lyckliga höns som kan röra sig fritt – gå ut och in och picka som de vill, säger Maja. 
   Lite längre fram under året, framåt jul, har hon också en vision om att kunna anordna en tomteverkstad, dit man kan komma och göra sina egna julklappar under stämningsfulla former.  
   – Jag vill inspirera till hur mycket bra och fint vi både kan odla och framställa själva. Det gör också ofta att man får lite nya perspektiv på vilken tidsåtgång och mängd engagemang som ligger bakom det mesta – sådant som vi går till affären och tar för givet att det ska finnas där färdigt till vårt förfogande, rundar Maja av, innan hon återgår till verksamheten för att röra ihop en omgång hemlagad bearnaisesås.  


För senaste nytt och aktuella öppettider på Paradiso, besök deras Facebooksida eller Instagramsida.

FAKTA

Just nu byggs samhället Walloxen upp, strax intill sjön Valloxen i Knivsta och med närhet till såväl Uppsala och Arlanda som till Stockholm. Bakom samhällsutvecklingen står Sisyfosgruppen som bland annat ägnar sig åt destinations- och fastighetsutveckling.

Här kan du läsa mer om Walloxen. 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent på UNT. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister.

Walloxen
Annons
Walloxen

Hållbarhetsfrågor tas till sin spets i Knivsta

Annons
Walloxen

Ta plats i ditt andra vardagsrum – på Walloxen

Annons
Walloxen

Här får barnens kreativitet blomma

Annons
Walloxen

Så blir skolan när barnen får bestämma

Annons
Walloxen

”Här får vi boendet vi drömt om”

Visa fler