Riskkontrollant med fokus på mål och resultat

Om fem år vill Rebecca Jansson vara en ledare inom bankväsendet, helst inom riskhantering av finansiella tillgångar. Det är inget som får en att tro att det inte skulle bli så. Hon är i allra högst grad en målinriktad person.

Uppsala kommun 19 oktober 2019 06:00

På måndagar går Rebecca Jansson upp tidigt, dricker kaffe och läser ekonominyheterna en halvtimme innan hon går till jobbet på Handelsbanken kvart i åtta. På kvällen har hon någon aktivitet inplanerad, det kan vara en fotografering till något event hon ska delta i eller förberedelser inför en föreläsning. Tisdagar har samma morgonrutin, på kvällen tränar hon. Onsdagsmorgnar är vikta för "Femaleboost". Det innebär att hon är på plats på Hötorget klockan sju på morgonen för att springa med 20 andra kvinnor.

– Vi ses för att peppa varandra, bli starkare tillsammans och få en energiboost. Det handlar inte om att springa snabbast eller att bli bäst, säger Rebecca Jansson.

På torsdagsmorgonen ska hon, den här veckan när intervjun görs, äta frukost med två kvinnliga entreprenörer. Efter jobbet blir det en träningspromenad. Fredagar har samma morgonrutin och på kvällen medverkar hon i ett nätverk för unga kvinnor med tidig karriär.

– Lördagar brukar jag se till att vara helt ledig. Då sover jag ut. Jag har blivit moster till en flicka för några veckor sedan så jag ser till att träffa henne så mycket jag kan. På söndagar brukar jag ha en administrativ dag och förbereda inför veckan.

Rebecca Jansson föreläser företrädesvis för kvinnor och unga, särskilt unga aktiesparare. Själv saknade hon kvinnliga förebilder när hon började sin yrkeskarriär. 

– För mig är det extremt viktigt att pusha kvinnor att våga ta för sig mer, men jag ser att framöver behöver vi också integrera männen. Man behöva väva in männen mer och lära dem hur man ska gå tillsammans och för att kvinnor och män ska höja varandra, säger Rebecca Jansson.

När hon tog sin master och skulle välja inriktning valde hon den mansdominerade risk management. Redan innan hon ens hade börjat utbildningen fick hon veta att den inte sågs som ett alternativ för tjejer eftersom det ingick alldeles för mycket programmering. Men hon vände på det och tänkte att om det är programmeringen och mansdominansen som är själva problemet så är det anledning nog till att välja just den linjen.

Rebecca Jansson tycker att det är viktigt att våga bryta normer och stereotyper och det handlar mycket om det klassiska att pengar är makt, och att män vill ha kontroll över den, menar hon.

– På ledande och beslutsfattande positioner är det ett extremt underskott på kvinnor. Stereotypen inom finansvärlden är en medelålders vit man och du ska ha en tuff jargong. För mig handlar det i stället om resultat.

Stöter du på motgångar?

– Absolut. Jag möter ofta på epitetet att jag är en "duktig flicka" i negativ bemärkelse. Jag vill framåt, visa vägen och framförallt ha samma rättigheter som män. Att jag är en ung kvinna som tar för mig och har en drivkraft att förändra, handlar om att jag har en passion för det jag gör, säger hon.

Att ta det lugnt för Rebecca Jansson betyder reflektion. När hon efter en fullspäckad dag går hem för att bara ta det lugnt skriver hon dagbok för att samla tankarna kring dagens händelser, hon mediterar till musik, gärna till ljud av vågor eller så läser hon. Men om fem år vill hon vara en ledare av något slag inom den finansiella sektorn, helst inom riskhantering för finansiella tillgångar.

– Det handlar om att det är så komplext och snabbrörligt, du måste hela tiden vara på tårna, det gillar jag. Jag tror att det kan ha att göra med min bakgrund i Uppsalaflickorna. Jag var elitgymnast i hela min barndom. Jag ingick i svenska landslaget, så jag har alltid tyckt om att sätta upp mål, nå dem, se resultat och utmana mig själv. I love it, säger Rebecca Jansson

Rebecca Jansson

Aktuell: Föreläsare för Kvinnovation på Base 10 i Uppsala som stöttar den lokala teknikscenen och investerare.

Ålder: 28 år

Bor: Kungsholmen, Stockholm, växte upp i radhus i Stenhagen

Familj: I Uppsala, mamma och pappa samt två år äldre tvillingsyskon

Utbildning: Civilingenjör i industriell ekonomi

Yrke: Arbetar på Handelsbanken inom treasure risk management (kontrollerar riskerna rörande bankens tillgångar), inspirationsföreläsare för unga kvinnor om karriär inom finans och teknik, mentor 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Larsdotter

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Järlåsa

Här hittades kvarlevorna: ”Inte kunnat fastställa vem”

Uppsala

Jakt på covidläkemedel i Uppsala: ”Det har gått åt“

Fotboll

Inbrott i Diöshallen – Gusk drabbat ännu en gång

Fotboll

Det talar för fortsättning i Sirius för Elias Andersson

Innebandy

Nyförvärvet tror på vinst i jumbomötet

Visa fler