Uppgång igen på Sigtunas bostadsmarknad

Uppgång, nedgång och så uppgång igen. Sigtuna är en av kommunerna i länet där bostadsrättspriserna ökat mest det senaste året.

Sigtuna kommun 25 november 2019 11:00

Svensk mäklarstatistik visar att priserna på bostäder ligger nära rekordnivåerna för tre år sedan. I Sigtuna kommun har bostadsrättspriserna stigit med 8,1 procent det senaste året. Tidningen frågade tre mäklare vad de tror om bostadsmarknadens framtid. 

– Ursprunget till all prisförändring och ändrat beteende bland köpare och säljare är det amorteringskrav som infördes 2017. Det ledde till att de flesta ville sälja innan de vågade köpa nytt och utbudet ökade drastiskt och priserna gick ner. Nyproduktionen drabbades i sin tur extra hårt, säger Victor Wiklund, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån, Sigtuna/Märsta/Rosersberg.  

Han menar att kunderna nu hunnit anpassa sig till amorteringskravet och att priserna därför går upp igen.

Kommer priserna fortsätta öka? 
– Ja, så länge inte amorteringskrav eller räntor drastiskt förändras så förutspår vi en stabil lätt uppåtgående marknad.

Sven-Erik Gustavsson är fastighetsmäklare på Mäklarhuset i Sigtuna. 

– Vad gäller befintliga bostadsrätter kan nog priserna fortsätta att gå upp något. Nyproduktionen med lång framförhållning till inflyttning går trögare med generellt högre försäljningspriser. Jag tror på en svag uppgång under det närmaste året.

Malin Nilsson är Fastighetsmäklare/franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling i Sigtuna. 
– Sedan en tid tillbaka märker vi att omsättningen på bostäder ökat. Jag tror att det kommer att vara en sansad marknad framöver.

Är 8,1 procent mycket? 

– Jämfört med Stockholm, så är det en markant ökning och det kan vara ett tecken på att säljare och köpare börjar möta varandra prismässigt, säger Malin Nilsson.  

Victor Wiklund anser att uppgången handlar om en återhämtning.  

– Vi ser förändringen som en naturlig utveckling av en marknad som är på väg att återhämta sig till tidigare nivåer, säger han. 

I Sigtuna kommun pågår flera stora byggplaner. Bland annat Sigtuna Stadsängar och Steninge Slottsby. 

– Nybyggnationen gör att bostadsmarknaden rör på sig. Många familjer som inte har tid att köpa ett renoveringsobjekt ser nyproducerade hus som ett alternativ, säger Malin Nilsson. 

– Till de nybyggda områdena är köparna en blandning av kommunbor och utomsocknes, och den gruppen har ofta tidigare ägt ett boende, säger Sven-Erik Gustavsson.

Victor Wiklund ser att nyproduktion säljs snabbare i dag än 2018. 

– Byggherrarna har fått anpassa sina produkter och prissättning efter den rådande marknaden. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna-Mikaela Wass

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Bagge försvarar Blodstensskogen – nu har domen fallit

Tierp

Stora mästerskapet ställs in – mitt i försäljningen

Fastighetsaffärer

Tomt i Heby har fått nya ägare - priset: 3 000 000 kronor

Fastighetsaffärer

Nya ägare till 80-talshus i Knivsta - 3 070 000 kronor blev priset

Fastighetsaffärer

Gård i Vattholma såld till ny ägare

Visa fler