SLU-forskare får miljonstöd till projektet

SLU-professorn Tomas Roslin får tillsammans med två andra forskare över 135 miljoner kronor för att genomföra ett forskningsprojekt.

Uppsala kommun 11 oktober 2019 17:00

Ungefär 55 miljoner kronor. Så mycket går till SLU när Tomas Roslin, professor i ekologi, tillsammans med två andra forskare ska inleda ett stort forskningsprojekt. De andra två är Otso Ovaskainen, professor i matematisk biologi vid Helsingfors universitet och David Dunson, professor vid Duke University i USA och expert på hantering av stora datamängder. Tillsammans ska de undersöka jordens olika arter. Det totala bidraget på 135 miljoner kronor kommer från Europeiska forskningsrådet.

Syftet med projektet är att bättre förstå hur jordens arter påverkas av bland annat klimatförändringar och urbanisering. Data samlade från olika delar av jorden med automatiserade metoder ska jämföras.

Idag beräknas att omkring 80 procent av alla arter ännu är oupptäckta. Även om forskarteamet lär träffa på en del nya arter, så är målet med projektet inte att utforska dem alla i detalj.
– Vi har beräknat att vi kommer stöta på ungefär hälften av alla världens arterunder arbetets gång, men vi ska inte göra någon Linnéliknande kartläggning och ge dem namn, säger Tomas Roslin.

Istället lägger forskarna fokus på är att utforska vilka faktorer som formar artsamhällen, alltså hur många och vilken typ av arter som finns var. 
– Genom att baka ihop observationer från 450 olika platser på jorden med nya statistiska metoder skall vi skapa en ny förståelse av de krafter som formar vår biologiska mångfald, säger Tomas Roslin. 

Forskningsprojektet kommer att sträcka sig över sex år. Förutom Tomas Roslin kommer fem nya personer att anställas på SLU för delta i arbetet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erik Windolf

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ishockey

NHL-spelare kan förstärka Almtuna i höst

Uppsala

Carin Götblad slutar som regionpolischef

Uppsala

Fler högskoleprov ska hållas i vår

Uppsala

Moped brann upp helt – hittades i skogsparti

Uppsala

Skolorna förskjuter schemat för att undvika trängsel

Visa fler