I Månkarbo görs den bästa honungen

Uppsala läns bästa honung kommer från Månkarbo. Kerstin och Börje Pettersson tog hem segern när länsmästerskapet avgjordes.

Tierps kommun 16 oktober 2019 19:05

– Att ha en egen bikupa var en dröm i många år, berättar Börje Pettersson.

För 26 år sedan gjorde han och frun slag i saken och köpte en bikupa. Som mest har de haft 26 bikupor och en rejäl produktion av honung hemma på tomten i Ubblixbo som ligger strax väster om Månkarbo.

– Vi har fortfarande produktion och levererar till butiker, men vi har dragit ned lite på den och nu har vi fem kupor kvar, berättar Kerstin Pettersson.

Hon förklarar att honungsproduktion är en slitsam sysselsättning med många tunga lyft.

– Sen kan det också vara lite farligt beroende på vilka bin man har och ibland räcker det inte med skyddskläder. Så det gäller att vara noggrann med vilka uppfödare du köper dina drottningar ifrån, säger Börje Pettersson som även håller utbildningar i biodling.  

Årets länsmästerskap i honungproduktion avgjordes i matsalen i Centralskolan i Tierp. I Uppsala län finns det åtta olika biodlarföreningar (en från varje kommun) som samlar de totalt 600 biodlare som finns i länet.

– Flest biodlare finns det i Uppsala kommun följt av Enköping och Heby, berättar Hans-Erik Johansson, ordförande i Tierps Biodlareförening.

Sju av åtta biodlarföreningar var på plats i Tierp med sina tävlingsbidrag.

– Till tävlingen har varje förening gjort en kvalitetsbedömning och nominerat sina två bästa honungsodlare, förklarar Hans-Erik Johansson. 

I Centralskolan fick en jury med en lokal ICA-handlare, tre skolkockar och en representant från Tierps kommun göra blindtester och prova samtliga fjorton tävlingsbidrag och sätta betyg på smaken, doften och konsistensen.

– Vilka fantastiska tävlingsbidrag. Jag förstod nog inte att det kunde vara en så stor variation på honung mellan olika producenter, säger Mattias Rask som är kock på Centralskolan i Tierp.

Hans-Erik Johansson förklarar att honungssmaken varierar beroende på vilka blommor och växter som bina besökt och samlat in nektar och andra söta vätskor ifrån. Nektarn omvandlas sedan i biets kropp till honung som de sedan lagrar i de vaxkakor som finns i bikuporna.

Både Mattias Rask och hans kockkollegor liksom ICA-handlaren Magnus Dahlström var imponerade av variationen av smaker och karaktär liksom kvalitet på honungen.

– All den honung som vi fått testa här är sådan som vi skulle kunna tänka oss att ha här i köket och använda i matlagningen. I dagsläget är det inte möjligt då vi är bundna av upphandlingar som är gjorda, säger Jimmy Kjetselberg, kökschef på Centralskolan. 

Länsmästerskap i honung

1) Börje och Kerstin Pettersson, Ubblixbo, Månkarbo 47 poäng

2) Anna Jansson, Uppsala, 44 poäng

2) Ulf Ölmeborg, Enköping 44 poäng

4) Adnan Hadziagovic, Uppsala 43 poäng

Fem domare bedömde smak (1-5 poäng), doft (1-3 poäng) och konsistens (1-3 poäng). Maximal poäng var 55 poäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kjell Sjöberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Östhammar

Katastrofläge för julbord – ”en halv lördag” bokad

Tierp

Vildsvin äter upp kulturarvet

Tierp

Nu är det slut på skridskoåkningen: "Svårt att ha koll"

Tierp

Jägare ska kunna få betalt för cesiumtestat vildsvin

Ishockey

Från Skärplinge till SHL: "Något man drömt om"

Visa fler