Han vårdar Uppsalas konstskatter

Luciano Escanilla ställer diagnos på Uppsalas offentliga konst. De verk som behöver, får den omvårdnad som krävs.

Uppsala kommun 12 september 2019 11:00

Luciano Escanilla är Uppsala kommuns egen kommunkonservator. Just nu tar han sig an konstnären Tony Craggs bronsstatyer vid Resecentrum. Statyn "Discussion" från 2005, som ligger nere i själva Centralpassagen, har han just gjort ren. Nu får den ett laget vax som skydd. Men först måste han ta bort en massa prickar som finns överallt på statyn

– Det ser ut som om det kommit något surt på den, kanske ett surt regn. Det har orsakat små frätskador som jag tar bort, säger Luciano Escanilla.

En del personer har använt "Discussion" som urinoar och det har missfärgat stenläggningen under. Det tar han också bort.

 Luciano Escanilla har ett 100-tal statyer runt om i stan att sköta om. Ett par gånger om året tittar ha till dem.

– Jag är lite som en läkare och konstverken är mina patienter. Jag tror Uppsala är en av få kommuner som har en egen konservator på det här viset, säger han och drar trasan med vax över "Discussions" vindlande yta.

Det är viktigt. Konst i det offentliga rummet som får förfalla blir lätt nedklottrad och förstörd.

– Så jag tar bort allt klotter och lagar delar som har skadats. Jag ser också till att namnskyltarna är i bra skick så att det går att se vad verken heter och vem som gjort dem, säger Luciano Escanilla.

Uppsala kommun avsatte 30 miljoner kronor för inköp av offentlig konst 2019. Det var betydligt högre än året innan. Nu gör kulturförvaltningen en översyn av principerna för hur pengarna ska fördelas i stan när Uppsala växer kraftigt.

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström
Svetlana Panourova Jansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Stor insats efter larm om skogsbrand utanför Uppsala

Uppsala

Rånade 14-åring med kniv – nu skärps straffen

Uppsala

Lurades på 500 000 – vd: "Vi gick på det"

Fotboll

Efter nya poängtappet: "Det får inte hända"

Uppsala

Norge rödlistar Uppsala – krav på karantän

Visa fler