Få äpplen på årets skördefest på Wik

Äppelbeskärning, skattjakt och ett dramtatisk fiske var några inslag på den traditionella skördefesten vid Wiks slott på söndagen.

Uppsala kommun 15 september 2019 18:19

Äpplena har alltid stått i fokus på Wiks skördefest. I år är det inget stort äppelår. Det var bara två av träden i den stora äppellunden som bar mogna äpplen i år. I stället för ett mobilt äppelmusteri hade man därför satsat på en snabbkurs i äppelträdsbeskärning i äppellunden.

– Träden förtog sig under förra året, som var ett exceptionellt bra äppelår. Det beror i sin tur på att 2017 var ett jättedåligt år. Eftersom frukt- och blomanlagen för nästa års blommor sätts samtidigt orkar inte träden med både och, berättar Per Axell från Sveriges Pomologiska Sällskap, som är på plats för att visa de viktigaste knepen för att beskära äppelträd.

Han säger att man nu får hoppas på ett bra äppelår nästa år. Men det finns ingen garanti. Pollineringen måste ske optimalt också för att äppelträden ska digna av frukter till hösten.

I ett av de få träden med frukt är det många som klättrat upp för att plocka några äpplen att smaka. 

Ellinor Spörndly-Nees berättar att de brukar komma hit varje år. Sönerna Viggo och Sander är två av dem som klättrat upp i trädet.

Nere vid stranden är det dramatiskt när Upplandsstiftelsen ska visa vilka fiskar som finns i Mälaren. Det blåser friskt och vågorna går höga på Lårstaviken, vilket gör att naturguiderna Johan Persson och Tomas Loreth Remén får kämpa för att ta sig ut med roddbåten.

Tomas Loreth Remén är nöjd med fångsten.

– Vi fick upp tre arter, löja, mört och abborre. Det gör att vi kunde visa både rovfiskar och matfiskar. Det är egentligen bara gädda och id som saknades, säger han.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ekonomi

Ny ägare tar över omsusad krog: Fått alkoholtillstånd

Fotboll

Målskytten som blev vänsterback

Basket

Klart: Uppsala värvar från Djurgården

Almunge

Misstänkta för misshandel släpps på fri fot

Uppsala

27-åring döms för grovt vapenbrott i hovrätten

Visa fler