Cykelstölderna ökar kraftigt igen

Cykelstölderna har hittills i år ökat med 28 procent jämfört med 2018. "Vi har inte resurser till speciella insatser just för cykelstölder", säger polisen Daniel Jakobsson.

Uppsala kommun 23 oktober 2019 07:58

Antalet anmälda cykelstölder i Uppsala brukar skifta från år till år, men de har faktiskt minskat över tid samtidigt som befolkningen i kommunen ökat kraftigt. 1997 polisanmäldes 4 145 cyklar stulna jämfört med 2 921 förra året, enligt Brottsförebyggande rådet (Brå).

Men i år syns ett tydligt trendbrott. Färska siffror från Brå visar att cykelstölderna ökat med 28 procent under 2019 jämfört med 2018. Till och med september har 2 986 cyklar anmälts stulna, vilket är 647 fler jämfört med samma period ifjol. Det innebär att antalet polisanmälda cykelstölder nu är nära de höga nivåerna för drygt 20 år sedan då närmare 4 000 cyklar anmäldes stulna årligen. 

Daniel Jakobsson, yttre befäl vid Uppsalapolisen, har ingen uppfattning om vad som ligger bakom ökningen. Men han menar att ett ökat cykelintresset bland allmänheten medför att antalet stöldbegärliga cyklar ökar.

– Det finns helt enkelt fler fina cyklar ute på "marknaden", säger han.

I somras genomförde polisen extra insatser vid Mikaelsparken i centrala Uppsala där öppen droghandel mellan missbrukare pågått sedan en tid, något som UNT tidigare rapporterat om. I samband med detta har ett flertal cyklar, som polisen antagit vara stulna, konfiskerats och lämnats till hittegodsavdelningen.

– Totalt har jag själv varit med och hämtat ett 50-tal cyklar därifrån. Men det kan ju inte förklara ökningen av cykelstölder i stort, säger Daniel Jakobsson.

Misstänker polisen ligor bakom ökningen av cykelstölderna?

– Det är klart att det finns ligor. Om det till exempel stjäls tre finare cyklar nattetid i Sunnersta är det inte fråga om en slumpmässig stöld utförd av missbrukare.

Vad är ditt råd till cyklister?

– Lås inte bara med ett blocklås, utan lås fast cykeln i något. Och stöldmärk cykeln, då finns åtminstone en chans att man får tillbaka den om den blir stulen, säger Daniel Jakobsson och påpekar också att det är viktigt att polisanmäla stölden.

Även batterier till elcyklar är särskilt stöldbegärliga, vilket UNT tidigare berättat om. Där är rådet att inte lämna kvar batteriet på cykeln.

Att det är mycket få cykelstölder som klaras upp beror på att det oftast inte finns något alls för polisen att gå på. En annan förklaring är att polisen tvingas prioritera.

– Så länge vi har ett stort antal ouppklarade våldsbrott så ligger prioriteringarna främst där, säger Daniel Jakobsson.

Rådet: Låst fast cykeln

Både polis och försäkringsbolag pratar gärna om hur man själv ska göra för att få ha sin cykel kvar. Lås den ordentligt, uppmanar de, med godkända lås och helst så att den låses fast i något. Den som har en elcykel uppmanas att plocka bort batteriet och ta det med sig då cykeln lämnas.

Märk-dna är också en möjlighet, påpekar de, genom att måla på den speciella dna-lösningen och sätta på en klisterdekal så avskräcks förhoppningsvis tjuvarna när cykeln går att spåra. (TT)

Källa: Folksam och polisen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

LISTA: Antal döda i corona på varje äldreboende

Uppsala kommun

Se när Fyrisån storstädas: "Fyller flera lastbilsflak"

Fotboll

BILDEXTRA: Sirius vinst mot Falkenberg

Fotboll

Förändringarna bakom Sirius seger

Diskus

Petterssons tunga genrep: "Det stämde inte alls"

Visa fler