Nya krismöten om materialbristen

Under fredagsförmiddagen deltog alla regionsordföranden i de regioner som berörs av materialbristen i ett krismöte. Än finns inget beslut om att säga upp avtalet med Apotekstjänst.

Uppsala kommun 18 oktober 2019 11:52

Under fredagseftermiddagen har Akademiska sjukhuset kallat till en presskonferens där man väntas ge besked om man kommer att börja operera igen i nästa vecka eller om det blir fortsatt inställda operationer. På fredagsförmiddagen fanns ännu inget beslut att delge.

Akademiska sjukhuset har tvingats ställa in ett stort antal operationer och planerad slutenvård sedan i fredags förra veckan på grund av den brist på sjukvårdsmaterial som uppstått efter att man bytte leverantör från Mediq till Apotekstjänst den 1 oktober. Operationer har även fått ställas in i regionerna Västmanland och Dalarna.

På fredagsmorgonen deltog samtliga regionsordföranden från de drabbade regionerna i ett krismöte. Enligt Erik Weiman (M), ordförande i regionstyrelsen, finns inga planer på att säga upp avtalet med Apotekstjänst i dagsläget.

– Vi har inga sådana planer. En uppsägning av ett ingånget avtal kräver noggranna juridiska analyser och försäkringar om att det finns andra leverantörer som kan ta vid, säger han.

Hur länge kan ni vänta om krisen fotsätter?

– Vi har givit i uppdrag att utreda den situation som uppstått. Den utredningen måste bli klar först, säger Erik Weiman.

Regionerna Uppsala, Örebro, Västmanland, Dalarna och Sörmland har samma leverantör av sjukvårdsmaterial. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström
Nicklas Kihlberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Olycka i bilverkstad – en person förd till sjukhus

Fotboll

Tuffa domarsågningen: "Det är skrattretande"

Uppsala

Patient anföll bakifrån – med två vässade pennor

Uppsala

Här öppnar Zlatans padelhall – mitt i industriområdet

Uppsala

Polisinsats vid storbråk i Gottsunda

Visa fler