Dags att sätta champagnen på kylning

22 omgångar har passerat, fyra återstår. Uppsala närmar sig allsvenskan för varje dag som går och efter matchen mot Asarum är jag beredd på att sätta champagnen på kylning.

Uppsala kommun 22 september 2019 20:00

Umeå föll. Hammarby tappade poäng. Med de förutsättningarna skulle Uppsala städa av bottenlaget Asarum på Löten under söndagseftermiddagen. Ett gyllene läge att både närma sig Umeå och dra ifrån Hammarby. Nerver? Nej, utan Uppsala bjöd på en planenlig överkörning. Cassandra Korhonen gjorde 1–0 redan i den andra minuten och sedan var saken klar. Uppsala springer, stormar och flyger mot allsvenskan som om inget har hänt.

 

För det handlar om just det, förstår spelarna vad som är på väg att hända? Just nu är känslan att man inte gör det och det är nog lika bra. Inför säsongen hade jag stora förväntningar på Uppsala. Jonas Valfridssons första tävlingsmatch mot Djurgården var det bästa jag hade sett av Uppsala Fotboll någonsin efter två helt färglösa säsonger under Fredrik Bernhardsson. Ett topplag visst, men att man skulle utmana om allsvenskan trodde jag inte. Men Uppsala har bara spelat på, de har inte brytt sig om varken resultat eller tabell, bara vunnit. Matchen mot Asarum var den sjunde raka segern i elitettan. Fantastiskt? Ja. Något man pratar om? Nej.

 

Umeå har legat etta i serien hela säsongen. Mot ett avslappnat AIK i lördags darrade laget och förlorade. Umeå har hela tiden sagt att man ska gå upp, man har allt att förlora i det här läget och förlusten mot AIK sätter nog lite tankar i deras huvuden. Hammarby siktar också mot allsvenskan med det starkaste publikstödet i serien. Att missa vore ett misslyckande. Här har Uppsala sin största fördel kanske. Ingen press varken inåt eller utåt. Det har bara rullat på, man vinner och rätt vad det är kommer man att gå upp också. Först då tror jag att spelarna kommer att inse vad som hänt.

 

Jag har frågat flera gånger, flera spelare och ledare. Hur kan man bara koppla bort en allsvensk strid, finns det inga nerver och press? Uppsala vill inte ha några förväntningar på sig, det har varit tydligt hela resan. Efter att ha sett matchen mot Asarum börjar jag faktiskt tro på spelarna att man kan hantera den här situationen genom att inte hantera den. En match i taget är slitet i sammanhanget, men stämmer bra in på Uppsala. Man tar en match i taget, man vinner den matchen och nu är man fyra matcher från allsvenskan.

 

Efter att ha haft hela Sveriges bästa publiksiffra förra helgen försvann 1 000 personer när Uppsala återvände till Löten. Dåligt så klart med tanke på vad som ser ut att hända. Det här är en historisk höst för fotbollen i Uppsala, alla bör ta chansen att se laget – och ställa in den där champagnen på kylning. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Meisels

Ämnen du kan följa
Uppsala Fotboll
Fotboll

Tuffa domarsågningen: "Det är skrattretande"

Fotboll

Välkomna till bottenstriden, Uppsala

Fotboll

Bäst och sämst i Uppsala mot Örebro

Fotboll

Beskedet: Publik på kvällens match i Örebro

Fotboll

Uppsala föll borta mot Kif Örebro

Visa fler
Läs mer!
Uppsala

Polisinsats vid storbråk i Gottsunda

Fotboll

Sunday Bale fixade segern för Procyon

Fotboll

Välkomna till bottenstriden, Uppsala

Uppsala

Bil stod i lågor – person förd till sjukhus

Uppsala

Stora köer efter olycka – en person till sjukhus

Visa fler