"Grismaffian" mullrar runt i Heby

I tio kilometer i timmen glider de runt i Heby och "rastar Chevan". Nu börjar Elin Hedlund och Nicole Anglehed bli namn inom raggarkulturen.

Heby kommun 21 november 2019 10:30

Heby är dränkt i dimma när Elin Hedlund styr sin Chevrolet Bel Air -59 förbi torget. Den här förmiddagen är det i princip bara förskoleklasser ute. Några barn stannar och pekar efter bilen.

– Wow, wow, wow, ropar ett av dem.

Nicole "Nickan" Anglehed hänger ut genom rutan vid passagerarsätet och vinkar vant tillbaka. Den svarta Chevan, med schackrutigt tak och turkosa skinnsäten, brukar väcka uppmärksamhet.

– Det är både nävar i luften, barn som hejar och folk som filmar. Men det är alltid trevligt att vara ute. De som hytter med näven är oftast personer som andra retat upp, vi är mest ute och finglider i Heby, säger Nicole Anglehed.

Det var raggarkulturen som förde vännerna samman. Inför en så kallad cruising blev de introducerade för varandra och kort därefter grundade de klubben Grismaffian.

Nicole Anglehed, som är uppvuxen i norra Uppland, menar att det finns en större acceptans för raggarkulturen i Heby än på uppväxtorten.

– Där jag är från så hatar i princip alla raggare, man blir utstött om man är lite speciell. Det är underbart att nu ha vänner som gillar det här. Raggarkulturen är en gemenskap, en familj.

De senaste åren har Grismaffian fått tillskott på medlemmar. När de i somras bildade en ekonomisk förening blev det ännu mer "på riktigt", menar Nicole Anglehed.

– Vi vill bli klubben som alla hänger på, bli den här familjen. Det är det jag längtar efter. Det finns många motorintresserade ungdomar i Heby som skulle kunna tycka att det här är kul när de blir 18.

Valborg 2018 tog Elin Hedlund och Nicole Anglehed över fanan som arrangörer för Salas valborgscruising. Det blev något kaotiskt. Tillståndet kom bara några dagar innan och bilarna orsakade totalstopp i trafiken.

Med den erfarenheten i bagaget avstod de från att arrangera årets cruise. Men till våren är det dags igen. Den här gången har de fått tillstånd i god tid och en festkommitté har bildats.

– Sala cruising var min allra första, så det är lite speciellt. Det är en riktig folkfest, säger Nicole Anglehed.

Det går inte snabbt ner för Hebys gator. På tredje varvet runt orten driver några killar om det. "Vad snabbt det går", ropar de.

Men att glida fram är tjusningen.

– Folk som inte upplevt det här fattar inte vitsen med det. Men det är så njutningsfullt att jänka runt, man glömmer allt som händer omkring, säger Elin Hedlund innan bilen mullrar vidare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ekonomi

Han nekades företagsbidrag: "I princip näringsförbud"

Heby

Ingen dispens från strandskyddet vid Ramsjön

Fastighetsaffärer

Nya ägare till fastigheten på Järlebo 111 i Huddungeby - 1 750 000 kronor blev priset

Heby kommun

En bil på hamnade på taket efter krock

Fastighetsaffärer

38 kvadratmeter stor stuga i Östervåla såld för 1 600 000 kronor

Visa fler