Uppsala ska få bukt med dålig lukt

Nu ska avloppsstanken sluta plåga Uppsalaborna. Politikerna har nämligen sagt ja till intensifierade luktsatsningar vid reningsverket.

Uppsala kommun 19 september 2019 12:00

Kommunsstyrelsen hade under onsdagens möte uppe flera stora frågor om reningen av Uppsalas avloppsvatten i dag och i framtiden. Den fråga som är mest aktuell är kanske den om lukten från Kungsängsverket söder om city.

– Det kommer många klagomål om dålig lukt i dag, inte minst från Industristaden. Vi vill också kunna fortsätta bygga ut staden i reningverkets närhet. Men då behöver vi göra något åt lukten och vi intensifierar nu det arbetet, säger Erik Pelling (S), kommunsstyrelsens ordförande. 

Under kommande år ska luktfrågan först utredas och sedan åtgärdas med insatser som kommunen då vet gör att Uppsala får bukt med luktproblemen. 

Politikerna tog under mötet ställning till en ny utredning om framtidens avloppsrening i Uppsala. Beslutet blev att gå vidare med ännu en utbyggnad av dagens reningsverk. Med en investering på 1,7 miljarder kronor – där luktreduceringen ingår – kommer Kungängsverket klara Uppsalas reningsbehov fram till 2060. Men då måste ett nytt reningsverket anläggas, en storinvestering beräknad till 5 miljarder kronor. 

– På det här sättet skaffar vi oss tid för att i lugn och ro planera för finansiering och placering av det framtida reningsverket, säger Erik Pelling. 

Utredningen pekar ut tre möjliga lägen: Väster om E4 vid Fullerö, sydost om Bergsbrunna eller strax söder om nuvarande läge. Kommunstyrelsen var inte enig. Kristdemokraterna och Moderaterna ville redan nu satsa på ett nytt reningsverk strax söder om nuvarande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Skeri

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

IVA snart fullt – läkare: "En oro"

Uppsala

Fynd tros vara människoben – polisen utreder mord

Fotboll

Lagerlöfs Siriushyllning: "Kanske bäst i allsvenskan"

Uppsala

TV: Här skedde mordförsöken – så säger grannarna

Ishockey

Robert Kimby: Vi behöver inte be om ursäkt

Visa fler