Efter utbyggnaden – så blev de nya lokalerna

Ett år efter byggstart har alla klasser på Östervåla skola nu fått varsitt klassrum. "Det är roligare att gå till skolan nu", säger en av eleverna.

Östervåla 12 september 2019 14:00

De senaste åren har eleverna på Östervåla skola blivit fler. I låg- och mellanstadiet har det tillkommit elever motsvarande nästan en hel klass, berättar rektor Lena Wiik. Med ett ökat elevantal har det också blivit trängre på skolan och klassrum har fått plockas fram lite här och var, bland annat vid rektorsexpeditionen och i en barrack på skolgården. 

Men vid höstens skolstart stod en helt ny skolbyggnad klar. Det nya huset går i trä, glas och färg och har sex klassrum och flera gemensamma ytor. En av de klasser som fått flytta in är 6A, där Ágúst Berglindarson går.

– Jag tycker att det har blivit lugnare sedan vi flyttade in här. Tidigare satt vi nära matsalen och då kunde det vara stökigt utanför på vissa lektioner. Vi fick äta ute i baracken och det var väldigt högljutt.

Hans klasskompis Sofia Wiklund håller med.

– Det känns roligare att gå till skolan nu när det är fint, det är lättare att jobba när det är mer ljus, säger hon.

Även matsalen har byggts ut för att rymma fler elever. Bygget har utförts av kommunalägda Hebyfastigheter AB med en kontraktssumma på omkring 38 miljoner kronor exklusive moms, enligt bolagets vice vd Roger Österberg.

– Det känns fantastiskt i dagens ekonomiska läge att man väljer att satsa på det här. Sedan skulle vi faktiskt egentligen behöva ytterligare ett klassrum, men först om två år så det löser vi tills dess, säger rektor Lena Wiik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Ställer in studentfirande – tre av fyra vill inte komma

Debatt

Replik: Uppsala universitet gullar inte med Kina

Ledarkrönika

Skolan bör ta höjd för ökat hedersförtryck

Hälsa och sjukvård

Skoldagar förskjuts för elever i Linköping

Skola och utbildning

Kommun får rätt att neka skolskjuts

Visa fler