Höjda boräntor oroar tre av tio

Trots att låneräntorna sedan länge ligger på historiskt låga nivåer oroar sig tre av tio för att räntan på bolånen ska stiga. I Uppsala län är 32 procent oroliga.

Uppsala kommun 11 september 2019 19:00

Det visar Svensk Fastighetsförmedlings Bobarometern där man gett Kantar Sifo uppdraget att fråga drygt 2 400 svenskar om sin privatekonomi.

Oron för en ränteuppgång är befogad i många fall. Undersökningen visar nämligen också att 27 procent skulle behöva flytta om boendekostnaden skulle stiga med mer än 3 000 kronor.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi befinner oss i ett unikt läge och att räntorna med största sannolikhet inte kommer fortsätta vara så låga som de är i dag. Det kan därför vara bra att undersöka hur en höjning skulle kunna påverka din privatekonomi. Om du inte redan har en buffert kan det vara klokt att spara ihop till en så att det vardagliga livet inte påverkas för mycket eller att man i värsta fall behöver flytta den dagen räntorna höjs, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

När det gäller buffertsparande svarade fyra procent av bostadsägarna i undersökningen att de saknar en sådan buffert för plötsliga utgifter för till exempel trasiga vitvaror och takomläggning. Mer än 4 av tio, eller 43 procent, uppger att man har en buffert på mer än 100 000 kronor för sådana utgifter. Inte oväntat är det främst bland de äldre som det finns en större summa. 39 procent i åldersgruppen 50–59 år har mer än 100 000 kronor på det kontot. I åldersspannet 64–74 år har mer än hälften, 53 procent, mer än 100 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Olycka i bilverkstad – en person förd till sjukhus

Uppsala

Patient anföll bakifrån – med två vässade pennor

Uppsala

Bildelar stals från företag – värda 100 000 kronor

Fotboll

Karlssons belöning inför matchen mot Helsingborg

Uppsala

65-åring hade flera kilo narkotika i bil och bostad

Visa fler