Världsledarna räddar inte klimatet nu heller

Allt är inte nattsvart inför klimatmötet i Madrid. Det kan bara verka så på ytan.

Sverige 27 november 2019 17:25
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På måndag inleds FN:s klimatmöte COP 25 i Madrid, under chilenskt ledarskap men flyttat från Santiago på grund av oroligheterna där tidigare i höst. Fyra år efter Parisavtalet 2015 ska deltagarländerna presentera sina åtaganden av utsläppsminskningar. Vilket ska ske senast 2020, enligt avtalet. Totalt har 68 länder redan sagt att de ska höja sina mål, dock inga större utsläppsländer som Kina eller USA.

Det har gått tio år sedan klimatmötet i Köpenhamn 2009. Då var det den första gången som det var ”nästan för sent” att göra något åt klimatförändringarna. Det var då som ledarna Obama, Merkel, Brown och Sarkozy satt i skjortärmarna till långt in på natten. Fredrik Reinfeldt från EU:s ordförandeland Sverige fick också vara med.

 

Köpenhamn blev en reality check för klimatförhandlingarna som hade tyckts gå på räls den hösten. När Kina väl hoppat av stod det klart att utvecklingsländerna inte tänkte vara med. De ville helt enkelt fortsätta utvecklas och inte göra några åtaganden som förhindrade detta.

Resultatet av klimatpolitiken under de tio år som gått är spretig. Stora satsningar på förnybar energi å ena sidan, fortsatt ökning av den fossila energin å den andra. Klimatförnekande presidenter i USA och Brasilien å ena sidan, ett uppvaknande och starka motrörelser å den andra. Omkring 70 procent av USA:s BNP, delstater, städer och företag, har inte alls lämnat Parisavtalet utan tvärtom ökat sina klimatambitioner.

 

Några konkreta resultat från Madrid är knappast att vänta. Vid luciadagen, eller morgonen därpå, publiceras sannolikt ett dokument som är till intet förpliktande. Det ska ju binda ihop ett Kina med stormaktsambitioner och ett ointresserat USA med ett splittrat EU, ett kraftigt växande Indien och fattiga önationer med konkreta klimatproblem.

Men samtidigt pågår ett växande klimatarbete under ytan. Några dagar före mötet röstades också den nya EU-kommissionen igenom och ordföranden Ursula von der Leyen inledde med att tala om klimatförändringarna som hon kallade ”en existentiell fråga” för EU. ”Hur kan det inte vara det när vi ser Venedig under vatten och bränderna i Portugal?”

Och apropå klimatarbete på gräsrotsnivå: Chefsförhandlaren Mattias Frumerie sade till Sveriges Radio i går att det blivit betydligt lättare att förhandla. Det klimatambitiösa Sverige får bättre gehör för sina ståndpunkter än tidigare. Skälet till det: Greta Thunberg. Den svenska 16-åringen seglar (och åker tåg) in i Madrid och allt är inte nattsvart för klimatet. Det bara ser ut så på ytan.

Johan Rudström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Därför är hon optimist trots nödläget för mänskligheten

Krönika

Lotta Frithiof: Sommarvärmen har förlorat sin oskuld

Insändare

Insändare: Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet

Debatt

Debatt: Centerpartiet siffertrixar

Debatt

Debatt: Vi behöver investera i cirkulär ekonomi

Visa fler