Gitarrfestival med storslagen final

På torsdag går startskottet för Uppsala internationella gitarrfestival. Fyra intensiva dagar med fokus på världens populäraste instrument väntar.

Uppsala kommun 8 oktober 2019 07:00

På restaurangbordet samsas en laptop, telefoner och anteckningsblock med ett par tömda kaffekoppar.

– Vi hade arbetslunch i dag, förklarar festivalchefen Klaus Pontvik och poängterar att det är mycket att göra in i det sista inför gitarrfestivalen.

– Precis som vanligt, ler Stefan Löfvenius, konstnärlig ledare.

När UNT träffar festivalens två huvudansvariga har de precis hämtat sig efter kallduschen. Det indiska stjärnskottet Mohini Dey tvingades en vecka före festivalen lämna återbud på grund av sjukdom i familjen. Värst för de direkt drabbade naturligtvis, men också oturligt för festivalarrangörerna som lanserat den unga basisten som det kanske största dragplåstret och lät henne pryda omslaget på programtidningen.

– Samma sak hände 2014. Då tvingades Anoushka Shankar lämna återbud. Hon var gravid och hade fått flygförbud, minns Stefan Löfvenius.

Men hon kom till Uppsala 2016 i stället och gjorde en väldigt fin konsert. Även Mohini Dey har lovat att komma till festivalen, kanske redan nästa år. Dessutom har Pontvik och Löfvenius på kort tid lyckats få fram en fullgod ersättare – Jonas Hellborg, svensk basist med världen som arbetsfält.

– Jonas är väldigt entusiastisk över att få spela i Uppsala igen. Han minns med värme många konserter på Rackis back in the days, inte minst en spelning med Joe Satriani, berättar Klaus Pontvik.

Även om festivalen även rymmer workshops, utställningar, masterclasses och det uppländska skolprojektet "Skapa musik tillsammans", så är det svårt att inte fokusera på konserterna som avlöser varandra torsdag till söndag. 

Stefan Löfvenius tipsar om tre konserter som han ser fram mot extra mycket: Duo Siqueira Lima (Brasilien/Uruguay), svenska Duo Four Hands och brasilianaren Yamandu Costa.

– Det är två fina duokonstellationer. Och Yamandu Costa är ett unikum så som han får sin sjusträngade gitarr att ljuda, säger Stefan Löfvenius.

Yamandu Costa har besökt festivalen två gånger tidigare och gav i mars i fjol en bejublad konsert i Gottsunda kyrka under en Sverigeturné som Klaus Pontvik arrangerade. Hans gitarr kan på egen hand låta som en hel orkester ensam, men den här gången har han med sig den argentinska trion Dos Más Uno.

Klaus Pontvik ser mest fram mot de konserter där sången och gitarren går hand i hand.

– Varje dag gör vi åtminstone en konsert med sång. På fredagskvällen blir det Europapremiär för Bill Frisells nya projekt Harmony. Han håller sig till gitarren, men hans medmusiker Petra Haden, Hank Roberts och Luke Bergman både spelar och sjunger.

Lördagskvällens spansk-svenska flamencomöte mellan Niño Josele, Sandra Carrasco och Robi Svärd under rubriken "Tres Cuentos" (Tre berättelser) blir en annan höjdare för Pontvik. Liksom söndagens finalkonsert i Universitetsulan då gitarrer och körer korsas med sångerskan Kristin Amparo som en av flera sångsolister. Totalt står över 100 sångare, musiker och dansare på scenen. Två stora verk ska framföras: Dels tangomässan "Abrazo "med musik av Klaus Pontviks bror Yamandú Pontvik, dels "Romancero Gitano"

Varför lämnar ni UKK?

– Vi ville göra något annorlunda som grande finale i år. Universitetshuset är en fantastisk byggnad som symboliserar Uppsala plus att aulan är hemmaplan för Allmänna Sången som är med och bär upp avslutningskonserten, säger Klaus Pontvik.

Årets storslagna och artisttäta finalkonsert står onekligen i kontrast mot fjolårets. Då satt José González ensam med sin gitarr och trollband ett fullsatt UKK.

 

Gitarrfestivalen

Uppsala internationella gitarrfestival började i liten skala på Ekocaféet 2003. Då var antalet besökare 200. 

Sedan många är Uppsala konsert & kongress festivalens hemvist och antalet besökare kan räknas i tusental.

Bland de artister som uppträtt genom åren märks Paco de Lucia, Al Di Meola, John Williams och Göran Söllscher.

Veckorna innan har skolprojektet "Skapa musik tillsammans" genomförts runt om i Uppland under ledning av den argentinske musikpedagogen Matias Zloto.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Polisen: ”Tittar på kopplingar till andra händelser”

Uppsala

Granne om explosionen: ”Min fru fick panik”

Uppsala

Man rånad på Kungsgärdet – blev slagen och hotad

Ishockey

Almtuna föll i genrepet mot AIK

Uppsala

Kommunalråd fick cykel stulen i stor stöldhärva

Visa fler