Hemmapremiären hade allt – utom hemmaseger

En lovande start, ett ras – följt av en uppryckning. Uppsala Baskets hemmapremiär mot Norrköping Dolphins hade allt. Utom en hemmaseger.

Uppsala kommun 5 oktober 2019 19:40

Efter att ha förlorat säsongens första match med 100–51 borta mot Alvik bjöd hemmapremiären mot Norrköping Dolphins på något annat. Förlusten skrevs till 52–62 – efter dramatik.

– Tjejerna har vänt på det helt och förstått att vi behöver skapa en vinnarkultur. Det har vi gjort på träningarna hela veckan och i dag var vi nästan där. Det är bara i den tredje perioden som vi tappar det helt, säger Uppsalas coach Mady Mahdy.

Så var det. Den första halvleken tillhörde hemmalaget. Hemvändande guarden Milen Hagos ledde sitt lag med 10 (!) returer och 6 assists och hemmaspelet tvingade gästerna till dubbla timeouter.

– Vi har pratat om det, att vi tar första initiativet och tvingar dem att ta timeouts och inte tvärtom. Det är kul att det funkade, men det ska funka längre, säger Mady Mahdy.

 

30–25 i halvtid förvandlades snabbt till ett underläge i den tredje perioden. Norrköping tog över totalt och ledde med 32–43 inför slutronden.

Tredje periodens siffror är svåra att gömma: 2–18!

– Jag tycker att vi gjorde ett bra jobb under nästa hela matchen. Vi tappade i tredje och måste kunna spela i fyrtio minuter, säger Louise Skyttevall, som hade en fin hemmapremiär.

– Vi har problem i tredje perioderna och har inte haft någon bra tredjeperiod under hela försäsongen heller. 

Vad är problemet?

– Vi kom ut aggressivt och vi spelade väldigt bra defense i första halvlek. Vi måste fortsätta vara aggressiva och komma ut starkare efter pausen. Jag vet inte vad vi gör. Vi kämpade på, men de var starkare än oss på returerna.

 

När Norrköping såg ut att ta ett grepp om matchen kom dock Uppsala tillbaka. Två raka trepoängare av Ellinor Holmberg (15 poäng) och Louise Skyttevall (18) gav 44–49 och dramatik under slutminuterna.

Mady Mahdy konstaterar att raset i den tredje perioden kostade dem segern mot ett lag förstärkt med tre amerikanskor.

– Jag vet inte om det är orken, att vi blir för avslappnade eller om vi behöver andra spel. Vi får kolla på videon och se vad vi behöver göra, säger Uppsalacoachen.

 

Uppsalas nya amerikanska center Jasmine Weatherspoon hade en tuff debut. 24-åringen hamnade i tidiga foulproblem, noterades för starka 9 returer, men också för blygsamma tre poäng efter en satt trepoängare. Under nästa vecka ansluter nya USA-guarden Malica Monk till laget.

Matchfakta

Uppsala Basket–Norrköping Dolphins 52–62

(16–11, 14–14, 2–18, 20–19). Poäng, Uppsala: 278

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Jakt på covidläkemedel i Uppsala: ”Det har gått åt“

Uppsala

Två män häktade för knivrånet i Fålhagen

Uppsala

Mikael fick tomten fylld med vatten: ”En fjällbäck”

Uppsala

20 ungdomar härjade – spelade fotboll i cafeteria

Uppsala

Nationell minneshögtid ska ge tröst i pandemin

Visa fler