Scenkonstfestival för unga i Gottsunda

Konserter, dans och massor med teater för unga blir det under nästa vecka när Busigfestivalen drar in i Gottsunda kulturhus.

Uppsala kommun 9 oktober 2019 07:00

Teater för småbebisar, dans med och utan funktionsvariationer, klassiska fabler, en konsert med Maxida Märak och youtubern Lakidoris, spännvidden är verkligen stor i årets Busigfestival i Gottsunda. Tre scener i Gottsunda kulturhus: Stora scenen och Röda salen på Gottsunda dans & teater, GDT, samt Kulturpunkten, kommer att intas av scenkonst för barn och unga från måndag 14 oktober till och med lördag 19 oktober. Och allt är gratis för såväl vanlig publik som för skolklasser i Uppsala.

Projektledare för Busigfestivalen är Carin Anlér Fiske, som varit med sedan starten för tio år sedan. Denna scenkonstfestival äger rum vartannat år och det är följaktligen den femte i ordningen. Flera Uppsalagrupper medverkar enligt den ursprungliga intentionen, däribland den grupp hon är med i, Tio fötter.

–  Det är viktigt att presentera scenkonst för unga. Det kan hända saker inom en när man är med om en scenkonstupplevelse. Och det är ett bra sätt att öva empati, att sätta sig in i hur andra kan ha det. Det är också frågan om tvåvägskommunikation mellan konstnärerna och den unga publiken, förklarar hon.

–  Men vi vill också inkludera unga på ett annat sätt. Det är inte bara professionella som medverkar, det är också i flera fall de unga som är på scenerna.

Hon berättar om 13 elever från Musiklådan som ska delta i en interaktiv dansföreställning med gruppen Johanssons pelargoner 15 oktober och sedan ska få vara med på konstnären Annette Wixners skaparverkstad. Det som skapas där är det vernissage för 18 oktober. Samma dag dansar de unga från det senaste Danssommarjobbet. De medverkar även vid invigningen 15 oktober med Gottsundabarn som varit med i ett musikprojekt under ledning av El sistema. 

På evenemanget "Open mic - Fem minuter av frihet"  16 oktober på Kulturpunkten får unga som önskar uttrycka sig fritt på temat "Spela roll!" med en dikt, en monolog eller på något annat sätt.

 –  Jag är extra stolt och glad denna gång över festivalens tema, som är särkskilt viktigt för barn och unga. Nämligen rätten att vara den man vill vara och att själv äga sitt liv, säger Mattias Rosendahl, verksamhetsledare på Gottsunda kulturhus.

Temat för årets festival är "Spela roll!"Med det vill festivalledningen uppmärksamma allas rätt att själva bestämma vilka de vill vara.

Samarrangörer är Gottsunda Kulturhus, Tio fötter, Gottsunda dans & teater, Bananteatern, UKFAB (fastighetsbolag) och Teatercentrum.
 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Stavhopp

Duplantis stannar i Uppsala: "Redo att chilla"

Uppsala

Flera misstänkta smällar i Uppsala i natt

Uppsala län

Vad minns du från nyhetsveckan?

Uppsala

Pistoler och granater när magnetfiskarna ställde ut

Fotboll

Problemen lösta men ändå knapp Uppsalaförlust

Visa fler