Bilbränder och kraftig explosion i natt

Efter nattens omfattande bilbränder och en explosion vid frisersalong i Märsta har nationella bombskyddet kallats till platsen.

Märsta 7 oktober 2019 08:34

Natten mot måndagen fick SOS Alarm under loppet av några minuter larm om bilbränder på tre olika parkeringar i Märsta. Enligt polisen var det cirka 1–1,5 kilometer mellan platserna och 19 bilar ska ha totalförstörts i bränderna, men flera intillliggande bilar ska enligt uppgift ha skadats och blivit svedda.

Första larmet som inkom klockan 01.29  gällde Odensalavägen i norra Märsta, det andra larmet gällde Vallstavägen i södra delen av Märsta och det tredje larmet Värnortsringen, sydväst om Märsta.

01.49 inkom samtal från flera personer som hört en kraftig smäll. Enligt polisen hade något exploderat vid entrén till en frisersalong på Tingvallavägen, inte långt ifrån bilbränderna.

Explosionen var så kraftig att en stolpe hamnade på andra sidan vägen. Flera delvis kravallutrustade poliser, en hundpatrull och polishelikopter befann sig i området. Ingen person ska ha skadats. 

–  Det är för tidigt att säga om det finns ett samband mellan händelserna, men det är vad man tänker när det händer i följd, sa Per Gerdin, polisens jourhavande förundersökningsledare, vid 03-tiden.

06.30 på måndagsmorgonen var brandpersonal och polis fortfarande kvar för att bevaka platsen inför den tekniska undersökning.

– Den tekniska undersökningen kommer att påbörjas någon gång under förmiddagen, sa Pontus Sandulf, vakthavande befäl vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Enligt TT kommer även tekniker från nationella bombskyddet att undersöka platsen där detonationen ägde rum. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och skadegörelse genom brand. Ingen är i nuläget gripen.

För en dryg vecka sedan skottskadades två personer utanför en restaurang i Märsta och enligt obekräftade uppgifter finns det ett samband mellan den händelsen och explosionen vid frisersalongen.

– Det är för tidigt att uttala sig och även om vi visste något om detta skulle vi av utredningstekniska skäl inte kunna berätta det. Men rent allmänt så tittar vi givetvis på om det har varit händelser i närtid som kan ha ett samband, säger Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Polisen har hört flera vittnen om skottlossningen och en förundersökning om försök till mord är inledd. Det finns ingen uppgift om att någon misstänkt gripits. Polisen ska ha förstärkt sin närvaro i området med anledningen av skjutningen.

Vid 8-tiden på morgonen var platsen vid frisersalongen fortfarande avspärrad i väntan på nationella bombskyddet och polisens tekniska personal.

Cirka en timme senare träffar UNT:s reporter en boende vid parkeringen vid Odensalavägen. Här totalförstördes sju bilar under natten brand och ytterligare en bil är till hälften eldhärjad. 

Ett vittne som UNT pratar med berättar att han väcktes mitt i natten av sin syster som hade upptäckt branden.

– Då sprang jag hit eftersom jag trodde att det var garaget där jag har min bil som brann. Sedan kom brandkåren och släckte. Det är för jävligt, jag har bott här i 30 år och något sånt här har inte hänt förut, säger mannen som vill vara anonym.

En förtvivlad kvinna berättar gråtande för UNT om sin rädsla. Hon bor med sin dotter i närheten och har skyddad identitet.

– Jag såg att det brann från balkongen. Sedan kom en kraftig smäll så att fönster och väggar skallrade. Jag tycker att det bara blir värre och värre, nu måste kommunen göra någonting för tryggheten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus
John Hällström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Märsta

Märstabo knivhögg inneboende - får åtta års fängelse

Sigtuna

Tonåring hotade att döda sin mamma

Märsta

"Dialogkarta" ska ge invånarna chans att tycka till

Märsta

Man stoppade personen som stulit hans cykel

Märsta

Villa totalförstörd efter fullt utvecklad brand

Visa fler