Uppsala hyllar Owe Thörnqvist med ljusverk

Den första november tänds den sjunde upplagan av Allt ljus på Uppsala. I år är temat "Uppsala hyllar" och bland de som hyllas finns bland andra Owe Thörnqvist och Pelle Svanslös.

Uppsala kommun 14 oktober 2019 07:00

I år kommer Allt ljus på Uppsala att utgöras av åtta ljusverk som hyllar kända profiler såväl som platser och företeelser kopplade till staden.

Owe Thörnqvist och Pelle Svanslös såväl som Hångelbänken och Fyrisån kommer att hyllas, liksom stadens mångfald och astrologin – som var Uppsala universitets första undervisningsämne.

– Vi ville ha ett brett och lekfullt tema med stark koppling till Uppsala. Tanken är att det i år ska finnas något för alla, säger projektledaren Elin Winberg.

Mångfalden hyllas med ljuskonstverket "Beams" på Gamla torget, som kommer att bestå av ett stort antal glödlampor dekorerade av Uppsalabor i alla åldrar. Stadsträdgården, Carolina Redeviva, Carolinaparken och Celsiushuset är andra platser där ljusverk kommer att placeras. För den som under en enda promenad vill se samtliga verk finns en väl uttänkt promenadslinga genom centrala Uppsala.

Tanken bakom Allt ljus på Uppsala är som bekant är att göra stadskärnan mer levande och locka fler Uppsalabor att ta sig ut – även när det är mörkare ute. Förutom ljusverken blir det också föreläsningar, guidade turer, skattjakter och andra aktiviteter kopplade till evenemanget och de enskilda verken.

– Nästa års tema är redan spikat. Det kommer att bli något helt annorlunda än i år. Men nu ser vi först och främst fram emot årets upplaga, säger Elin Winberg.

Allt ljus på Uppsala är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala city och det lokala näringslivet. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Innebandy

Storvretastjärnan misstänkt för drograttfylleri

Uppsala

Tillbakavisar Tegnells uppgifter – läget fortsatt tufft

Uppsala

Tre personer anhållna för mordförsök

Brott & Straff

BILDEXTRA: Flera platser avspärrade efter mordförsök

Sport

"Det är såklart viktigt att vi kan ta in mer publik"

Visa fler