Inställda operationer resten av veckan

Akademiska sjukhuset ställer in alla planerade operationer resten av veckan.

Uppsala kommun 16 oktober 2019 10:28

Det meddelade sjukhuset under onsdagsförmiddagen. Orsaken är den pågående bristen på material. Under tisdagskvällen fick sjukhuset flera leveranser, men de räcker inte.

– Det är tråkigt att behöva ta det här beslutet, men som läget är finns det inget alternativ, säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset och fortsätter:

– Vi arbetar febrilt för att hitta andra leverantörer eller på något annat sätt lösa situationen. Vi är verkligen inte passiva i den här situationen.

Göran Günther säger sig ännu inte ha några siffror på hur många personer som hittills har fått sina operationer inställda eller hur många som omfattas av beslutet om att förlänga operationsstoppet. Samtliga berörda kommer att kontaktas av sjukhuset. Undantag kommer även fortsatt att göras för "medicinskt angelägna" operationer. 

Göran Günther uppger att det i nuläget inte finns någon prognos för när problemet med leveranserna ska vara löst.

Nu har tidpunkten för när operationsstoppet ska upphöra skjutits upp flera gånger. Varför har det blivit så?

– Ena dagen har vi fått besked om att leveranserna ska fungera inom 24 timmar, för att nästa dag få ett motsatt budskap. Och det har såklart varit frustrerande. Även om vi ju får leveranser har de ännu inte varit tillräckliga.

Akutvården vid Akademiska sjukhuset berörs inte av operationsstoppet. Inte heller vården vid vårdcentraler, jourmottagningar samt Enköpings lasarett. Samtidigt börjar situationen inom primärvården att bli ansträngd, berättar Göran Günther:

– De arbetar som vanligt just nu, men om leveranserna inte börjar fungera har de uppgett att det kan bli problem under nästa vecka.

Det var i onsdags förra veckan som hela Region Uppsala gick upp i stabsläge grund av problem med materialförsörjningen. Då hade Akademiska sjukhuset redan en vecka tidigare under ett dygn befunnit sig i stabsläge av samma orsak. Det har varit brist på allt från toalettpapper och respiratorslangar till handsprit och provtagningsrör. 

I torsdags förra veckan beslutade Akademiska sjukhuset att från och med fredagen ställa in samtliga planerade operationer på sjukhuset. 

Bristen på sjukvårdsmaterial uppstod när Region Uppsala tillsammans med fyra andra regioner bytte leverantör från Mediq till Apotekstjänst. Bytet skedde den 1 oktober och sedan dess har man haft problem. Det är regionerna Södermanland, Västmanland, Dalarna och Örebro som ingår i samma leveranssystem som Uppsala. Upphandlingsprocessen har sedan bytet kritiserats av politiker och Göran Günther framhåller att hela situationen kommer att få ett stort efterspel:

– Både våra jurister och vår ekonomiavdelning är inkopplade på det här nu. Det kommer att behöva analyser ordentligt.

Texten uppdateras

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Nattlig brand i industriområde –andra på en vecka

Järlåsa

Sovande person räddades ur rökfylld stuga

Uppsala

Lurade 95-åring att lägga kort och kod utanför dörren

Fotboll

Skrällen: Asbaghi dök upp i sexan – som spelare

Innebandy

Dubbla Siriusspelare till akuten efter huvudskador

Visa fler