En döms för inblandning vid Gränbymordet

En man döms för inblandning när en 30-årig man knivdödades i Gränby i höstas.

Uppsala kommun 9 oktober 2019 14:01

Uppsala tingsrätt meddelade domen på onsdagen. En 22-årig man döms till fängelse i sex och ett halvt år för bland annat synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Han döms också att betala skadestånd till 30-åringens anhöriga. Mannen fälls också för grovt narkotikabrott. Övriga tre mordåtalade frias. 

Dna-spår från 22-åringen hittades under offrets naglar vid den rättsmedicinska undersökningen. Enligt domstolen kan det bara ha skett i samband med att 22-åringen deltog i misshandeln. 

– Skälet till att brottet inte rubriceras som mord är att det inte är utrett att syftet med våldet var att offret skulle dö, säger rådmannen Ulf Walther i ett pressmeddelande.

UNT har sökt 22-åringens försvarare. Åklagarna kunde på onsdagen inte ta ställning till om domen ska överklagas:

–  Det är en omfattande dom som vi noggrannt kommer att gå igenom för att se om den ska överklagas i någon del, säger kammaråklagare Anna Hårdstedt.

Den 30-årige mannen dödades när han på kvällen den 2 november förra året gått ut från en lägenhet  på Levertinsgatan, där han hälsade på hos anhöriga, för att röka. Två män dök upp, munhuggning och bråk uppstod och efter en stund anlände flera män till platsen i en bil. 30-åringen misshandlades med slag och sparkar och knivhöggs slutligen till döds. Flera pistolskott avlossades också men ingen person träffades. 

Gärningsmännen försvann från platsen innan polisen anlände. Två dagar efter mordet hittades den pistol som avlossats på brottsplatsen. Den låg gömd i en källare i ett flerbostadshus strax intill brottsplatsen tillsammans med drygt 100 gram kokain. 

I våras, nästan ett halvår efter mordet, greps de fyra män som senare åtalades. 

Enligt tingsrätten är det klarlagt att flera personer, förutom den nu dömde mannen, deltog i gärningen men de tre övriga som åtalades kan enligt domstolen inte knytas till brottet. Åklagarnas bevisning, särskilt mobiltrafiken mellan de inblandade på mordkvällen är enligt domstolen besvärande för männen. En av männen dem enligt rätten knytas till flyktbilen. Tingsrätten tror inte på deras förklaringar, men slår samtidigt fast att bevisningen inte är tillräcklig för fällande domar. 

– De övriga tre frikänns eftersom den bevisning som åklagaren har åberopat inte räcker till för att de ska kunna knytas till gärningen. Detta trots att bevisningen i stora delar, förutom DNA-spåret, var densamma för alla åtalade, säger Ulf Walther.

Tingsrätten konstaterar att vittnen hotats och varit rädda att berätta inför domstolen. Ett vittne fick hämtas av polis till rättegången. När vittnena lämnade sina berättelser  "var det förvånansvärt mycket som hade glömts", skriver tingsrätten i domen. Det kan enligt domstolen inte bara förklaras av att det gått lång tid, över nio månader, mellan mordet och huvudförhandlingen. Rättens "bestämda intryck" är att vittnenas glömska varit betydligt mer omfattande än normalt. Samtidigt konstaterar domstolen att de fyra åtalade männen inte kan ha framfört hoten, eftersom de häktades efter gripandet och satt häktade under rättegången.

Mordvapnet har inte hittats och utredningen har inte kunnat peka ut någon som misstänkt för att ha utdelat det dödande knivhugget. I stället anser åklagarna att männen ska dömas för att ha agerat gemensamt och i samförstånd. Åklagarna garderade också med tre andrahandsyrkanden – synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, medhjälp till mord eller synnerligen grov misshandel.  

Det enskilt tyngsta beviset är 22-åringens dna som vid den rättsmedicinska undersökningen hittades under mordoffrets naglar. Mobiluppkopplingar visar enligt åklagarna att de befunnit sig vid brottsplatsen och bildat en telefonkedja för att få fler gärningsmän till platsen. Dessutom anser åklagarna att några av männen kan kopplas till den flyktbil som användes och den fastighet där pistolen hittades. 

Något motiv till mordet har inte presenterats men utredarnas teori är att offret var bekant med åtminstone någon eller några av de män som dök upp på bostadsgården. 

Alla misstänkta har hela tiden nekat till brott. En femte man, som inte åtalades för inblandning i mordet, döms samtidigt för narkotikabrott av "normalgraden" till fängelse i ett år och två månader. 

Tingsrätten är inte enig om domen. Rättens ordförande ville döma 22-åringen till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel, i stället för synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Enligt domaren är det inte klarlagt i vilken omfattning mannen deltog i misshandeln och huruvida han var medveten om att det användes kniv. 

En nämndeman ville även döma en av de åtalade för medhjälp till grov misshandel. Enligt nämndemannen är det bevisat att mannen skjutsade några av de övriga gärningsmännen till och från brottsplatsen. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ola Lindqvist

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Knivmordet på Trädgårdsgatan – rättspsykiatrisk undersökning avslutad

Uppsala

Efter överfallet – polisen tar hjälp av kameror

Uppsala

Polisinsats i Gottsunda – stulna mopeder beslagstagna

Ishockey

Klubbchefen: "Tidigare besked har ändrats"

Innebandy

"Det här underlättar mycket för oss"

Visa fler