Östhammar nobbar kärnkraftsel

Just nu ligger kommunen i startgroparna för en ny upphandling av miljömärkt el. Kärnkraften väljs därför bort. "Som att såga av den gren man sitter på", menar kritiker.

Östhammars kommun 9 november 2019 16:00

Att kommunen väljer att köpa in el som räknas som bra miljöval är något som väckt starka reaktioner. 

– Hur kan en kommun som lever på kärnkraften tacka nej? säger Öregrundsbon Göran Lodin.

Han är ordförande i Vattenfalls veteraner i Östhammar. I ett brev till kommunfullmäktige uttrycker medlemmarna sitt missnöje över att kommunen inte tar hänsyn till den roll som Forsmarks verksamhet har för näringslivet, antalet arbetstillfällen och kommunens ekonomi. 

–  Vi har även fått många reaktioner från folk i bygden, de har svårt att förstå att elproduktionen från Forsmark diskvalificeras i kommunens upphandling. Det är som att såga av den gren man sitter på, säger Göran Lodin. 

Utanför Ica i Östhammar träffar tidningen Cajsa Strand och Elisabet Sverdrup. 

Cajsa Strand är bestämd i sin åsikt:

–  Det låter märkligt i en kärnkraftskommun som Östhammar. Visst, det kan vara bra med miljövänlig el. Men ska man motarbeta kärnkraften nu? frågar hon sig

Väninnan Elisabet Sverdrup är mer ambivalent:

–  Man måste också tänka långsiktigt. Vad händer med kärnavfallet om 100 000 år? 

Sedan elmarknaden avreglerades 1996 har konsumenter som vill köpa förnybar el kunnat välja bra miljöval-el. I Östhammar gäller miljömärkt el i kommunens lokaler sedan flera år tillbaka. 

–  När vi efterfrågar förnybar el kan vi bidra till ökad produktion, förutom våra egna satsningar på solel. Det här är ett miljömål som riksdagen har fattat beslut om i sin energiöverenskommelse och som vi förhåller oss till. Till 2040 ska all elproduktion vara förnyelsebar, säger Marcus Jakobson, energi- och klimatstrateg på Östhammars kommun.

Bakom märkningen står Naturskyddsföreningen, som dels bestämmer vilken typ av el som räknas som bra miljöval, dels kontrollerar att elbolagen köper in de mängder som konsumenterna beställt.

Ett nytt avtal ska vara klart till årsskiftet 2020/2021. Vem som vinner är alltså en öppen fråga, i dag är Vattenfall leverantör.

Beslutet att kommunen ska upphandla el enligt bra miljöval togs i kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i höstas. S och C drev igenom beslutet, M och SD reserverade sig med ett eget yrkande. 

Jacob Spangenberg (C), kommunstyrelsens ordförande, är nöjd:

Kan du förstå kritikerna?

– Det här är ingen kritik av kärnkraften som sådan, däremot har vi ställt oss bakom att upphandla miljömärkt el eftersom vi vill driva på utvecklingen av förnyelsebar energi.

 

Det här är miljövänlig el

Bra miljöval innebär att el framställs ur förnyelsebara energikällor och produceras i anläggningar som drivs enligt miljökrav som Svenska Naturskyddsföreningen fastställt. Svenska vattenkraftverk byggda före 1996, vindkraftverk, biobränsleeldade kraftvärmeverk och solceller kan bli märkta enligt Bra miljöval.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hellberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Gimo

TV: UNT på plats vid ladugårdsbranden

Gimo

Brand i ladugård – 20-tal ungdjur evakuerades

Östhammar

Östhammarsfamiljen tillbaka i tv-rutan

Östhammars kommun

Kollektivtrafik på beställning planeras – beslut dröjer

Östhammar

Omfattande arbete – väg stängs av i tio dagar

Visa fler