Minnesord Thure Antehed

Som tidigare meddelats har adjunkt Thure Antehed Uppsala avlidit efter en tids sjukdom. Han blev 84 år och sörjes närmast av sin fru Gunnel och sonen Hans med familj.

Uppsala kommun 13 oktober 2019 06:15

Thure, eller Ante som han kallades, föddes 1935 i Ljustorp i Medelpad i mitten av en stor syskonskara. Familjen hade under krigsårens prövningar inte möjlighet att försörja alla barnen utan ett par av dem lämnades till barnhem och placerades efter något år hos fosterföräldrar.
Ante kom till ett torparpar  i Örnsköldsviks kommun.

När han skulle gå ut 7: e klass i folkskolan erbjöd sig folkskolläraren att hjälpa honom, som var begåvad, att genom stipendier kunna läsa vidare, men fosterföräldrarnas besked var: han skall arbeta. Så vid 14 års ålder flyttade han till en skogskoja för att hugga timmer. Så småningom kom han till en grupp timmerhuggare och slapp bo och arbeta ensam. Men det hårda arbetet kunde han inte lämna.

Värnplikten kom att fullständigt ändra hans liv. Han utbildades till flygförare eller stridsflygare som det heter i dagligt tal. Han kom mest att flyga J 29 Tunnan. Ante överlevde två krascher, bland annat genom ett rekordlågt fallskärmshopp utanför Söderhamn. 

Han tjänstgjorde för FN i Kongo 1963, men då som pilot på ett mindre transportflygplan. En av hans svåraste uppgifter blev att flyga den avsatte presidenten Tshombe till hans svärfars begravning i en liten avlägsen by. Med enkla kartor, som mest markerade större floder, och med stor skicklighet flög han ex-presidenten till den lilla byn. Efter att först genom upprepade lågsniffar över bygatan ha skrämt  bort människor och djur kunde han landa. Vid återkomsten till basen hade mörkret fallit och landningen fick genomföras med bara en lastbils strålkastare som banljus.

Hans flygande och flygintresse bestod livet ut men efter den yrkesmässiga flygartiden utbildade han sig till lärare och tjänstgjorde under flera årtionden som adjunkt i första hand i historia och andra SO-ämnen, framförallt på Valsätraskolan.

Ante hade ett stort engagemang i sina medmänniskor bl.a. som god man.

Han kom att göra fantastiskt stora insatser för sin mycket svårt handikappade svägerska Barbro, som under stora delar av flera årtionden bodde hos familjen Antehed och vårdades, på ett fantastiskt sätt.

Vi är många som med stor saknad men med stor tacksamhet alltid kommer att minnas vännen Ante.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hedberg, svåger och mycket god vän sedan 60 år

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Friidrott

Duplantis slog Bubkas världsbästa utomhus

Uppsala

Grov misshandel på skola – minderårig till sjukhus

Länna

Drack öl och körde plogbil – döms för trafikolycka

Uppsala

Fyra personer gripna för stöld ur förråd i Sala backe

Uppsala

Larm om explosion utomhus

Visa fler