De "njutvandrade" genom Sigtuna kommun

Ett 60-tal personer nappade på chansen att tillsammans vandra etapp fyra av Ingegerdsleden.

Sigtuna kommun 9 oktober 2019 11:00

I fredags förmiddag , 4 oktober, hade Destination Sigtuna, Svenska kyrkan och Sigtuna Museum & Art/Sigtuna kommun bjudit in allmänheten att delta i en gemensam vandring mellan Rosersberg, Steninge och Sigtuna stad.

– Vi vandrade genom bokskog, över hagmarker och i annan vacker natur. På vägen passerade vi historiska platser och runstenar, säger Destination Sigtunas vd Anna Lakmaker, som var en av dem som arrangerade vandringen.

Syftet med nylanseringen av Ingegerdsleden är att få fler att upptäcka att det inte alltid är nödvändigt att exempelvis resa till fjällen eller till Spanien för att hitta fina vandringsleder.

– Vi tror att fler letar efter hållbara och aktiva semestrar. Den här sträckan går ju också att vandra en dag med sina kompisar. Vi kallar det för att njutvandra, säger Anna Lakmaker som beskriver vandringen som relativt lätt, men ej handikappanpassad.

Uttrycket njutvandra kläcktes ursprungligen av publicisten Amelia Adamo. I det här fallet handlar det om att vandra i gott sällskap utmed sträckor där det finns tillgång till lagad mat, vacker natur, toaletter och bra logistik i form av kommunikationer och hotellrum.

– Ingegerdsledens del genom vår kommun är etapp fyra på leden. Svenska kyrkan har gett ut en bok med information och kartor över leden. Boken går att hitta på Sigtuna museum och i Mariakyrkan. Det går också att hitta informationen digitalt hos Svenska kyrkan, säger Anna Lakmaker.

Väl framme i Mariakyrkan, efter cirka fem timmar,  välkomnades vandrarna av kyrkoherde Jakob Tronêt och fick ta emot ett Ingegerdsmärke och ett vandringspass med en pilgrimsstämpel i som bevis på att de vandrat hela sträckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Märsta

Obeväpnad man försökte råna Max: försvann utan ett spår

Märsta

Möss i skolkök och farligt mögel på barnens porslin

Sigtuna

Corona har medfört 500 ton mer avfall

Märsta

Bråkade - fick slag i ansiktet

Sigtuna

Hemmatrenden gav oväntad vinst

Visa fler