Omsorgsnämndens underskott ökar igen

Det blir allt svårare att få kontroll över omsorgsnämndens underskott. Nu befaras ett minus på 70 miljoner kronor för 2019. Nya effektiviseringar är på gång.

Uppsala kommun 3 oktober 2019 07:00

I våras riskerade omsorgsnämnden att missa budgeten med 50 miljoner kronor. Sedan dess har utvecklingen accelererat. Nu kan underskottet bli så mycket som 70 miljoner. Det är främst särskilda boenden för personer med funktionsnedsättning och insatser enligt LSS, samt assistansersättning som drar över budget med stora belopp.

– Volymerna har ökat kraftig och när det gäller personer med stora behov. Även inom socialpsykiatrin har vi stora ökningar. Det mesta av vår verksamhet är lagstyrd så vi kan inte neka någon med omsorgsbehov hjälp, säger Angélique Prinz Blix (L), ordförande i omsorgsnämnden.

Antalet personer som får personlig assistans har ökat från 88 till 104. Det motsvarar en kostnad på över åtta miljoner kronor. Inom så kallad korttidsvård har antalet köpta vårddygn ökat med 759. Volymen för hemtjänst har stigit med sex procent och försäkringskassan betalar allt mindre i assistansersättning, en kostnad som kommunen får ta över.

– Vi gör allt vi kan för att få ner underskotten. Men det är svårt. Vi hade dessutom ett underskott från 2018 på 25 miljoner med oss in i det här året. När behoven av omsorg ökar så kraftigt så kommer vi att behöva mer pengar, säger Angélique Prinz Blix.

Men effektiviseringar måste också till. Varje enhet kommer från och med nu att redovisas i detalj så att det klart går att se var underskotten ligger ute i organisationen. 

Delar av verksamheten ska upphandlas för att pressa kostnaderna. Vilka då?

– Det vill jag inte säga i dag. Det, och flera andra åtgärder, kommer senare under hösten. Vi ska också att se över hur vi utnyttjar våra lokaler. Där kan vi spara pengar. Men det kommer att dröja till nästa år innan de här åtgärderna får effekt, säger Angélique Prinz Blix.

Kommer ni att tvingas säga upp personal?

– Nej, all personal behövs för att kunna klara all ny omsorg.

Moderaterna, som sitter i opposition i omsorgsnämnden, anser att orsaken till dagens underskott beror på satsningar som gjordes tidigare år.

– Under förra mandatperioden öppnade det S-ledda styret en rad boendeplatser utan att skjuta till extra pengar. Varje plats kostar en miljon kronor om året, säger Carolina Bringborn (M), andre vice ordförande i nämnden.

Hon anser att kommunen borde ha tagit in privata entreprenörer för att bygga ut vårdplatserna. 

– Men jag är mest kritisk till att det inte verkar ha funnits en fungerande dialog med kommunstyrelsen kring behovet och finansieringen av nya boendeplatser, säger Carolina Bringborn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Flera smällar i Uppsala - man rånad

Uppsala

Misstanke om mordbrand efter ljudligt bråk

Uppsala

Morddömd man kastade avföring på fångvaktare

Ishockey

Almtunamålvaktens trista besked

Ekonomi

Så stort är krogintresset för uteserveringar i vinter

Visa fler