Region Uppsala ska göra av med mindre energi

Region Uppsala ska minska sin energiförbrukning med 12,5 procent. Man satsar nu 90 miljoner kronor för att klara målet.

Uppsala kommun 16 september 2019 17:07

Det nya åtgärdsprogrammet ska ha nått full effekt 2022 och enligt Region Uppsalas beräkningar ska de satsningar man nu gör betala sig på tio år i form av lägre energikostnader.

– Det handlar om energibesparande investeringar men också energiproducerande investeringar, som solceller. Därtill driftoptimering där vi exempelvis använder våra ventilationssystem på ett smartare sätt, säger Björn-Owe Björk (KD), ordförande för fastighets- och servicenämnden, i ett pressmeddelande.

Vid den nya bussdepån för stadsbussarna som byggs i Fyrislund, kommer investeringar göras för att minska energiförbrukningen. För att snabbare kunna få fler elbussar i trafik vill Region Uppsala installera någon form av energilager, till exempel batterier, där överskottsel kan lagras. Energiproduktion i form av biogasmotor som drivs med gas från en rötgasanläggning, nämns också i pressmeddelandet. Stadsbussdepån ska även förses med en solcellsanläggning, något som även ska installeras vid Almunge vårdcentral.

– Det är tuffa målsättningar, men förra gången nådde vi ju våra målsättningar mer än väl. Tanken är ju också att Region Uppsala inte bara ska minska sin energikonsumtion och sina kostnader, utan också att vi ska kunna bidra till en minskad klimatpåverkan, säger Björn-Owe Björk (KD).

Region Uppsala hade ett liknande energisparprogram för åren 2014–2018. Ambitionen var då att minska förbrukningen med 10 procent, utfallet blev 22,3 procent minskad energianvändning.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Johansson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

IVA snart fullt – läkare: "En oro"

Uppsala

Fynd tros vara människoben – polisen utreder mord

Uppsala

Åklagare om mordförsöken: ”Utreder kopplingar”

Fotboll

Lagerlöfs Siriushyllning: "Kanske bäst i allsvenskan"

Uppsala

TV: Här skedde mordförsöken – så säger grannarna

Visa fler