Hanna: Vi är inte som andra partier

Stefan Hanna svarar Sakine Madon.

Uppsala kommun 23 oktober 2019 06:16
Detta är en ledare. UNT:s ledarsida är liberal.

På UNT:s ledarsida (22/10) efterfrågade Sakine Madon ett klart partiprogram för Utvecklingspartiet Demokraterna. En mycket grundläggande idé med Utvecklingspartiet Demokraterna, UP, är att nutidsorientera vår demokrati.

 

Om vi redan nu, utan djupa samtal med relevanta experter och många engagerade Uppsalabor, hade presenterat ett färdigt sakpolitiskt program hade vi varit som övriga partier. Det vill vi inte vara. Att bidra till demokratisk vitalisering är ”bara” i sig väldigt viktigt, det drar inga röster men det vill vi göra.

Att försöka bidra till en modernare form av demokratiskt arbete är viktigt för oss. Vi garanterar att när vi rullar in i valåret 2022 kommer Utvecklingspartiet, UP, erbjuda Uppsalaborna både ett brett och konkret politiskt program samt många erfarna företrädare med fokus på att bidra till ett attraktivare och konkurrenskraftigare Uppsala. Ett program som kommer att innehålla mycket tydliga och mätbara förbättringsmålsättningar med den politik vi företräder.

 

I sakfrågorna för att uppnå förbättringarna kommer vi att samarbeta med alla demokratiskt valda partier. Ett skäl till varför vi tror vi lockar många företagare att engagera oss i detta viktiga arbete är att den mätbara arbetsformen rimmar väl med hur konkurrensutsatta företag fungerar. Redan nu har UP, trots att arbete som sagt återstår, satt ner pålarna i några stora lokala sakfrågor.

Några sådana exempel är att invånare och företag ska få behålla så mycket av sina intjänade pengar som möjligt. Vi är för antingen BRT, långa bussystem på avskild yta, eller stadsbana. Vi är emot mycket dyra spårvägslösningar. Särskilt i grundvattenkänsliga områden.

 

Stefan Hanna

Partiordförande

Utvecklingspartiet Demokraterna

Svar:

Att vitalisera den lokala demokratin är ett lovvärt syfte. Men räcker det för att lyckas som nytt parti, var min fundering. Partier som sägs drivas som företag - företag syftar primärt till att skapa vinst - brukar anklagas för toppstyre. Hur det ska kombineras med att låta i princip alla som vill få utforma UP:s politik, det ser jag fram emot att få se.

Demokraterna i Göteborg, som lyckades bli stadens andra största parti i kommunalvalet 2018, hade ett brett program redan från start. Flera faktorer bidrog till deras framgång, däribland en tydlig profilfråga (Västlänken). Kanske kan även Uppsalas nya parti överraska. Det är bara svårt att se hur. 

Sakine Madon

Politisk chefredaktör 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Nyheter

TV: Här checkar läkaren ut efter coronavåren

Nyheter

Efter sju månader – man gripen för våldtäkt i galleria

Innebandy

Annan hemmaplan – i två matcher

Uppsala

Trots enormt söktryck – färre får bli sjuksköterska

Uppsala

Då kommer badvädret tillbaka till Uppsala

Visa fler