Olle Nilsson

Olle Nilson, Kroksbo, Enåker, har avlidit i en ålder av 85 år. Närmast sörjande är makan Ingvor, barnen Jörgen, Annika och Carolina samt barnbarn och syster.

Heby kommun 20 oktober 2019 06:15

Olle Nilson föddes i Malmö, men kom tidigt till Gävle, som blev hans barndoms stad. Hans far blev provinsialläkare i Mariannelund 1948 och familjen flyttade dit. Efter faderns död 1949 bodde familjen några år i Eksjö. 

Till Stockholm kom Olle 1956. Där gjorde han militärtjänst samt gick kvällskurser på Berghs reklamskola och blev diplomerad reklamkonsulent. Efter anställningar på ett par olika annonsbyråer startade Olle eget företag 1975 där han gav ut tidningen Klippt & Sagt för några kunder, producerade trycksaker och utbildningsmaterial med mera.

Sommaren 1958 träffades Olle och Ingvor på ett tåg till Wien, de gifte sig julafton följande år i Västerfärnebo prästgård. De fick således ett nästan 60- årigt äktenskap tillsammans.Bostadsorterna skiftade: Uppsala, Sigtuna, Bromma och Sollentuna. 

I ungdomen spelade Olle trumpet och drömde om att bli musiker, musikintresset bestod hela livet, men yrkesvalet blev ett annat och som pensionär blev han författare och hembygdsforskare. 1977 köpte Ingvor och Olle ett litet hus i Kroksbo, Enåkers socken. Det blev deras fritidshus och efter tillbyggnad, fasta bostad, sedan båda blivit pensionärer. Det kom att bli den plats där Olle bott längst. Hans stora intresse för denna nya hembygd resulterade i ett dussintal böcker. Den första, som utkom 2000, handlade om Kroksbo, sen följde böcker om Enåkers socken, tegelbruken i Hebytrakten, Salberga som regemente och sjukhus, bygdens järnvägar, Gysinge bruk och flera. Böckerna beskriver på ett engagerande och lättläst sätt människor, händelser och platser i gången tid.

Olle har fått välförtjänta utmärkelser för sitt författarskap av Västmanlands fornminnesförening, Landstinget Uppsala, Upplands fornminnesförening och hembygdsförbund samt utsetts till  hedersledamot av Uplands nation.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Heby

Rapstjärnans klipp – köpt miljonvilla av S-profilen

Ledare

Uppsalabor, slarva inte i kampen mot corona!

Personligt

Madsen fångad efter flyktförsök – tog gisslan

Uppsala län

Lavinartad ökning av möss i Uppsala

Tärnsjö

Hus totalförstört i brand – "Helt övertänt"

Visa fler