Leveranser enligt plan först på onsdag

Först på onsdag kommer Apotekstjänst kunna leverera material enligt plan till Region Uppsala. Det uppger chefen för regionens inköps- och upphandlingsenhet.

Uppsala kommun 14 oktober 2019 10:23

Efter helgen skulle samtliga regioner som ingår i inköpssamarbetet Varuförsörjningen och som drabbats av materialbristen få sina leveranser i tid. Det löftet uppgav i helgen varuförsörjningsnämndens ordförande Behcet Barsom (KD) från Region Örebro att man fått av leverantören Apotekstjänst AB. Då hade Akademiska sjukhusets chefsläkare Göran Günther redan under fredagen meddelat att det operationsstopp som materialbristen orsakat på sjukhuset förlängdes till tisdagsmorgonen.

På måndagsmorgonen berättade Petter Karlsson, chef för Region Uppsalas inköps- och upphandlingsenhet och förvaltningschef för Varuförsörjningen, att Apotekstjänst nu har flyttat fram prognosen för när leveranserna ska vara i fas igen:

– Apotekstjänst säger att de kommer att kunna leverera enligt sitt avtal från och med onsdag, säger Petter Karlsson.

Han uppger att Apotekstjänst under den senaste veckan i flera fall ska ha råkat packa sjukvårdens akuta materialbeställningar med rutinbeställningarna, utan att det har registrerats på rätt sätt i datasystemet. Det har inneburit att vissa leveranser har skickats två gånger, trots att det kanske inte har rått någon brist på just de förbrukningsvarorna.

– Det har lett till dubbelarbete hos Apotekstjänst, som också har tagit in mycket extrapersonal under de senaste dagarna, säger Petter Karlsson och fortsätter:

– För att försöka lösa problemet har nu alla beställningar innan i fredags tagits bort ur systemet, för att göra en sorts omstart. Apotekstjänst hoppas att det ska hjälpa dem att komma i fas.

Det är i nuläget oklart hur den nya prognosen påverkar vården i Region Uppsala. Enligt Akademiska sjukhusets chefsläkare Mikael Köhler kommer det vid lunchtid på måndagen att beslutas om operationsstoppet förlängs eller inte.

UNT har sökt Apotekstjänsts vd Tomas Hilmo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Felix Wedjesjö

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Tillbakavisar Tegnells uppgifter – läget fortsatt tufft

Uppsala

Tre personer anhållna för mordförsök

Brott & Straff

BILDEXTRA: Flera platser avspärrade efter mordförsök

Sport

"Det är såklart viktigt att vi kan ta in mer publik"

Politik

"Slutfestat" på klubbarna – men publik på 300

Visa fler