Ännu en granat hittad i Fyrisån

Återigen har Uppsala Magnetfiskeförening fiskat upp en gammal granat ur Fyrisån. Polisens bombgrupp tog hand om granaten på onsdagskvällen.

Uppsala kommun 10 oktober 2019 18:30

Granaten, som hittades på onsdagskvällen av den ideella organisationen Uppsala Magnetfisketförening vid S:t Olofsbron, uppges vara tung och rejält rostig och ser ut att ha legat länge på Fyrisåns botten. 

– Granaten var sönderrostad och verkar har legat länge i Fyrisån. De preliminära uppgifterna var att den saknade tändanordningar, men eftersom den var så rostig tillkallades polisens bombgrupp. De kom och förde bort granaten för att förstöra den under säkra former, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson region Mitt.

För magnetfiskaren Niklas Larsson var det här ett av många granatfynd i Fyrisån.

– Vi har nog hittat 9–10 stycken sedan vi började magnetfiska 2016, berättar han och säger att han tror att detta fynd är en liten granatkastargranat.

Varifrån kommer alla granater tror du?

– Vi har också funderat på det, men vad jag har hört så har det ju varit ganska mycket militär aktivitet i Uppsala, till exempel olika militärövningar, säger Niklas Larsson som också uppger att de hittat 17–18 pistoler och en del knivar.

Senast i augusti berättade UNT om att Uppsala Magnetfisketförening fiskat upp en förmodad ofarlig pansargranat samt en revolver. I maj 2018 hittades granater vid två tillfällen och i juli 2017 tog nationella bombgruppen hand om en så kallad granatkartesch, en typ av ammunition som var vanlig under första världskriget och som alltså kan vara 100 år gammal.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Hällström

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Uppsala

Morfin för sjuka barn stals och byttes ut: "Hemskt"

Uppsala

Stal på byggplats - tagen på bar gärning av polisen

Uppsala

Regionen skyndar på införandet av psykiatriambulans

Uppsala

Flygälskarna på plats: "Det ska låta mycket"

Speedway

Nu får jag väl gömma mig i Hallstavik

Visa fler