Joakim Medin wallraffade som sexköpare

Frilansjournalisten och Uppsalabon Joakim Medin wallraffade som sexköpare i Thailand. 19 september släpptes boken "Thailandssvenskarna". Nu kommer han till bokmässan i Göteborg.

Uppsala kommun 26 september 2019 10:00

På ena väggen i vardagsrummet hänger inramade diplom och certifikat. I mitten en inramad löpsedel från Expressen efter att han släppts från fängelset i Damaskus 2015. Joakim Medin häller upp varsin kaffe innan han börjar berätta om nya boken "Thailandssvenskarna".

– 2018 blev jag kontaktad av nätverket "Schyst Resande" som ville att jag skulle skriva en rapport om sexköp i Thailand och Europa. Efter det ville jag fördjupa mig mer i just Thailand och koppla det till politiska och sociala frågor här i Sverige, säger han.

Boken har tagit lite mer än ett år att färdigställa, och mycket av tiden spenderade Joakim Medin i Thailand nära svenska sexköpare. För att bli accepterad som en i gänget var han tvungen att gå emot sina egna värderingar, ändra sitt utseende och se saker han aldrig kommer glömma. 

– Jag har sett saker som får det att vända sig i magen på mig, men det kändes aldrig som en omöjlig uppgift. Jag har jobbat i extrema förhållanden förut. Jag visste att det här skulle vara en tuff miljö att jobba i, men istället för att ställa kritiska frågor får man lyssna.

Det är inte första gången som svenska sexköpare intresserat Joakim Medin. I gymnasiet wallraffade han på en porrklubb utanför hemstaden Göteborg som ett projektarbete i skolan. Mycket har hänt i det svenska samhället sedan 2002, men känslan han fick i Göteborg var densamma som i Thailand.

– Skillnaden nu är att männen i Thailand satte sig själva mycket mer i ett politiskt sammanhang. De hänvisade mycket till jämställdhet och feminism, den politiska utvecklingen i sverige och invandringspolitik. Allihopa pratade till exempel om hur de stödjer Sverigedemokraterna, säger Joakim Medin.

Från och med torsdag till och med söndag kommer Joakim Medin medverka på Bokmässan i Göteborg, tillsammans med andra Uppsalaförfattare som Carina Burman, Ellinor Skagegård och Anisur Rahman.

– Jag ska presentera boken och prata om relaterade ämnen som prostitutionsindustrin, maskulinitet i Sverige och de politiska åsikter som de här männen ger uttryck för, till exempel. Utöver det kommer jag delta i olika panelsamtal, poddar och montersamtal, säger Joakim Medin.

Vad har du på gång nu?

– Just nu jobbar jag med en säkerhetshandbok med Martin Schibbye och några andra som kommer handla om säkerhet och hot för journalister och andra som jobbar utomlands.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elvira Jansson Pihl

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Beskedet: Lämnar Uppsala – stannar i allsvenskan

Innebandy

Stjärnan missar toppmötet

Uppsala

Bröder häktade för sprängning

Ishockey

Nya bilderna: Så kan nya Gränbyarenan se ut

Ishockey

Almtunaforward straffas och stängs av

Visa fler